Huvudmeny

Detta är Jakop Dalunde

Jakop Dalunde är Europaparlamentariker sedan juni 2016. I Europaparlamentets energi- och industriutskott verkar Jakop aktivt för att reformera systemet med utsläppsrätter och en gemensam europeisk politik för grön omställning till 100% förnybar energi.

Jakop Dalunde är också De Grönas gruppledare i transportutskottet och medlem av delegationerna för samarbete mellan EU och Ryssland, Moldova och Euronest-delegationen för samarbete med tidigare östliga partnerskapsstater. Jakop säger att De Gröna behövs mer än någonsin: för ett Europa som leder den gröna omställningen, främjar fred och som är en fristad för människor som flyr undan krig och förtryck.

Jakop på Facebook

HEJ DÅ KÄRNKRAFT!

Nyligen släpptes World Nuclear Industry Status Report för 2017, som årligen utvärderar situationen för kärnkraften. Det är ett bra initiativ som vi i gröna gruppen i EU-parlamentet tycker är viktigt. Därför har bland annat jag varit med och finansierat rapporten.

Rapporten finns i sin helhet här: www.worldnuclearreport.org/ och i samband med att den släpptes rapporterade bland annat Ekot om “Tuffa tider för kärnkraften”: sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6777209

För oss som länge kämpat emot kärnkraft och för hundra procent förnybar energi finns det mycket intressant att hämta i rapporten. Det jag tycker är särskilt intressant är att:

- Utbyggnaden av kärnkraft minskar i världen för fjärde året i rad
- Stängningen av bland annat Oskarshamn 1 uppmärksammas och bidrar till den global nedåtgående trenden för kärnkraften
- 37 av de 53 pågående byggnationerna av reaktorer världen över är försenade. Flera har hållit på att byggas i mer än tio år, varav tre i mer än 30.
- Den försämrade lönsamheten för kärnkraften är inte ett isolerat svenskt fenomen, utan ser likadant ut världen över.
- Den förnybara energin växer mycket snabbare än kärnkraften. Globalt sett under 2016 ökade vind med 16 %, sol med 30 % och kärnkraften med 1,4 %. Inte överraskande är också den förnybara elen billigare.

jakopdalunde.se/ny-rapport-visar-att-det-gar-daligt-karnkraften/
... Visa merVisa mindre

Se på Facebook

KLIMATARBETE PÅGÅR

Idag röstade ITRE-utskottet i EU-parlamentet som ansvarar för vinterpaketet (EU:s översyn av lagstiftning på energiområdet) om vilka krav som ska ställas på byggnadssektorn. Parlamentet har nu efter ett intensivt arbete från oss gröna stärkt klimatkraven. Det är mycket angeläget eftersom att byggnader står för den enskilt största energianvändningen i EU, ca 40 %.

En av förbättringarna jämfört med kommissionens förslag är till exempel att även befintliga byggnader ska bli mer klimatsmarta och energieffektiva. Det är verkligen ett win win-förslag som ger minskade utsläpp, ökad boendestandard och fler jobb! Dessutom innebär förslaget att parkeringsplatser som hör till nya byggnader måste anpassas för eldrivna fordon, till exempel laddstolpar för elbilspooler.

Det tas många beslut på EU-nivå och vi gröna försöker alltid styra dem i så grön riktning som möjligt. Du kan läsa mer om dagens beslut i ITRE-utskottet här: www.greens-efa.eu/en/article/press/eu-homes-need-to-be-renovated-to-deliver-for-climate-and-citiz...
... Visa merVisa mindre

Se på Facebook

Jakop Dalunde på Twitter

Nyheter & Pressmeddelanden

Praktikplats hos Jakop Dalunde i Bryssel

Vill du vara med och göra Europa grönare? Brinner du för en hållbar och human värld? Vill du vara med i storpolitikens centrum och få inblick i EU:s lagstiftningsarbete? Då är detta annonsen för dig. Till Jakop Dalundes kontor i Bryssel söker … Läs mer

Utsläppshandeln och flyg till/från EU

2008 beslutade EU att inkludera flyget i sitt system för handel med utsläppsrätter (ETS = Emission Trading Scheme). Detta skulle gälla från 2012 och innefatta: Resor mellan flygplatser i EU Resor mellan flygplatser i EU och flygplatser i … Läs mer

Jakop på Instagram