De Gröna – Ett partidemokratiskt föredöme

Dagens ledare i Expressen sågar bristen i på demokrati i nomineringsprocesserna inför EP-valet i juni. De flesta partier får en släng av sleven, när listorna ska sättas så styr partitopparna med hård hand. Men i slutet av artikeln kommer detta vackra:

Svenska partier är i allmänhet väldigt rädda för att ge sina medlemmar direkt inflytande över namnen och placeringarna på valsedeln. Borgerliga partier förtjänar hårdare kritik då de inte lever upp till vad man lär: mer av personval.

Miljöpartiet däremot, är ett partidemokratiskt föredöme. Partiets interna medlemsomröstning är bindande, så oavsett vad språkrören har för åsikter om EU-kandidaterna så är det medlemmarnas röst som gäller när partiets primärval avgörs i februari.

Partierna beklagar sig ständigt över medlemsflykt och bristande intresse för partipolitiskt arbete. Men tänk i stället hur attraktivt medlemserbjudandet skulle kunna vara: Gå med i vårt parti och du får välja vem som ska stå på valsedeln och vem som ska vara din partiledare

Jag ser verkligen fram emot att rösta på måndag, vetandes att min röst inte bara påverkar, utan också faktiskt beslutar. Jag är så stolt över att vara grön.

3 thoughts on “De Gröna – Ett partidemokratiskt föredöme”

  1. Efter ert motstånd mot euro-anlutningen och all polemik, lögner etc i samband med folkomröstningen har ni ju med tanke på kronans förfall all anledning att vara stolta!
    De grönas bröd är Sveriges bröd.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *