Demonstration för demokrati i Iran

Talade  nyss på en demonstration för demokrati i Iran, på Sergels Torg. Har inte fått tag på några bilder än, men här är talet:

Demokrativänner!

Den 7e juni, för snart två veckor sedan, var det val till Europaparlamentet. Valdeltagandet låg på 43%. Av en halv miljard människor, så gick inte ens hälften och röstade. Engagemanget för demokrati tycktes rätt så svalt.

Vilken kontrast mot det som sker just nu i Iran! Där har unga som gamla samlats på gator och i moskéer varje dag, trots våldsamma och repressiva åtgärder från en brutal polismakt.

Jag tycker alla de som fredligt demonstrerar för demokrati i Iran förtjänar en stor applåd!

Men denna längtan efter demokrati i Iran är inte ny. I över hundra år har Irans medborgare strävat för verkligt inflytande i politiken och möjlighet till uttrycka sig fritt. Men gång på gång har denna stundvis livskraftiga utveckling hindrats av stormakter utifrån, som värnat sina egna politiska och ekonomiska intressen. Dessa faktum erkändes tillochmed av USAs president Barack Obama i sitt tal i Kairo.

Denna inblandning utifrån är en stor faktor till dagens situation, och det är dags att världssamfundet tar sitt ansvar och stöttar demokratirörelsen i Iran.

Situationen vi i dag ser i Iran är ytterst oroande. Massarresteringar och polisiärt våld mot oppositionen. Utländska journalister stoppas och filmat material beslagtas. Myndigheterna försöker stänga ner Internet, hindra sms-trafik och visar upp vilseledande information på statligt kontrollerade TV.

Samtidigt påstod Ahmadinejad nyligen i en presskonferens att Iran är rättsstat.

Men det som kanske oroar mest är vad som kommer att ske med alla dem som nu arresterats? I ett land där dödsstraff används i så stor utsträckning kan allting hända och det är därför viktigt att omvärlden visar att vi håller ögonen på vad som sker, och att vi tydligt fördömer allt övervåld från regimens sida.

Även om det finns all anledning att ifrågasätta hur presidentvalet gick till, så måste vi också fokusera på bristen på respekt för mänskliga rättigheter och det grundläggande demokratiska underskottet i den iranska konstitutionen.

Det är dags att Sverige agerar. Den svenska regeringen borde kalla till sig den iranska ambassadören och med största tydlighet delge denne Sveriges protest.

Valet måste göras om, och valobservatörer från FN bör vara på plats!

Vem som helst ska få kandidera till president, utan att först behöva godkännande av Väktarrådet!

Irans medborgare medborgare förtjänar verklig demokrati och respekt för mänskliga rättigheter!

Tack!

6 thoughts on “Demonstration för demokrati i Iran”

  1. Jag var på sergels torg, men kunde inte höra någon av talarna! Massa med kommunister bakom mej som höll på..

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *