Den sociala vinsten med hyresrätten

Gp har idag en spännande artikel om en färst rapport från Hyresgästföreningen. Rapporten visar att trots en reglerad bostadsmarknad, så är privata fastighetsägare lönsamma företag.

Och det är ju såklart bra, men det säger ju egentligen inte så mycket. Problemet är ju att så länge det är markant mer lönsamt att bygga bostadsrätter än hyresrätter, så är det bostadsrätter som kommer byggas.

Bygger man bostadsrätter, så kan stor vinst håvas in tidigt. Hyresrätter tar lång tid innan hyrorna betalar investeringskostnaderna.

Men det funkar inte att se saker och ting strikt ekonomistiskt, då det finns stora sociala vinster med hyresrätter med reglerade hyror. Många, framför allt unga, har inte möjlighet att ta stora lån. Och genom att hyrorna är reglerade så minskar segregationen.

Därför måste kommuner ta sitt ansvar och bygga billiga hyresrätter.

9 thoughts on “Den sociala vinsten med hyresrätten”

  1. Det finns väl sociala vinster med att det finns båda alternativen i en tillfredställande mängd som möter efterfrågan.
    Orka att alla ska vara så principiella.

  2. Hm, min personliga erfarenhet är precis tvärtom; att hyresbolagen och allmännyttan inte vill sälja, och barnfamiljer med två stabila inkomster får hyra hela livet pga ”rättvis” politik. Men det kanske bara är i min lilla värld.

  3. Små lägenhet = hyrersätt.
    Stora lägenheter = bostadsrätt.
    Hur svårt kan det vara egentligen, varför måste man jiddra?

  4. Nä, logik. Inte princip.
    Nu är det typ såhär att först bygger sossarna hyresrätter i 12 år sedan bygger borgarna bostadsrätter i fyra år. Snacka om cirkus!

  5. Har du lust att underbygga ditt påstående om att sossarna bara bygger hyresrätter och att borgarna bara byggde bostadsrätter?

    Och sen så på kommunal nivå så har inte sossarna styrt i tolv år i sträck, utan i Stockholm är det varannan borgarnas.

    Det är inte regeringen som bygger bostäder.

  6. Det var ett skämt och en överdrift.
    Det är ju regeringen som styr det mesta med hjälp av lagar.
    Förlåt då för att man försöker låtsas vara pragmatisk.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *