Första dagen i Köpenhamn

Tåget anlände vid tvåtiden, och därefter tog jag mig till min värdfamilj. Istället för att bo på dyrt hotell eller på golvet i en stor sovhall så signade jag upp på New Life Copenhagen, där köpenhamnsbor som vill dra ett strå till stacken låter unga klimataktivister flytta in i deras hem. Se denna video

Jag har hamnat hos den underbara Mona Rosenberg, som bor i Haveforeningen Frederikshøj och arbetar med socialpsykiatri. Mona är oerhört socialt engagerad, främst angående asylrätt och andra gröna frågor. Men det verkar nästan alla som bor i Frederikshøj vara. Det är bara en massa förvuxna kolonilotter där alla verkar ha solceller på taken och odlar egen mat i trädgården.

Jag hann knappt ställa in packningen innan jag blev bjuden på supersmarrig äppelpaj. Samtidigt fick jag sms av Erik som sa att registreringen vid Bella Center, där COP-15 äger rum, var försenat på grund av ett bombhot. För att vara säker på att få ackreditering i tid så var det alltså tid att bege sig dit. Mona lånade genast ut sin cykel till mig.

Med kartboken i högsta hugg gav jag mig ut på cykelvägen, men hann inte långt innan jag behövde fråga en medtrafikant om vägen till Bella Center.

Svaret blev ”Ska du på klimatmötet? Underbart, jag cyklar med dig dit och visar vägen.” Den här typen av spontan gästvänlighet är jag inte direkt van vid i Stockholm.
Välkommen

Väl på plats så var det till att ta sig förbi polis-spärrar, stå i länge kö till metalldetektorer och till slut äntligen få köa till själva registreringen. Det är verkligen galet mycket folk här.

ID-bricka

Min ID-bricka med FYEG-ackrediteringen.

Därefter gick jag på upptäcksfärd och vandrade runt i konferenssal bortom konferenssal oändligt. De vill aldrig ta slut.

Plenum

En av plenisalarna. Kameran fångar bara en liten del, tusentals och åter tusentals personer ska få plats där inne.

Presidiet sett från Sveriges plats.

Jag sprang på några bekanta, hämtade ut mitt public transportation pass och sen var det dags att cykla hem igen.

Väl hemma blev det middag med Monas familj och samtal om den politiska utvecklingen i Sverige och Danmark, mycket spännande. Efter det skulle jag egentligen tagit mig till andra sidan Köpenhamn för ett kvällsmöte med FYEG, men jag var så oerhört trött och Erik hade inga problem med att hålla ställningarna från vår sida, så jag stannade hemma.

Gårdagen var fylld av att hålla föreläsning i Västerås plus att flytta till ny lägenhet, och idag har jag varit igång sen 07.00.

Dags att sova alltså. I schemat läser jag att morgondagen ser ut såhär:

08.00-09.00 – General Meeting with YOUNGO (YOUTH NGO)

09.00-09.30 Meeting on advocacy with the European Youth Climate Movement.

09.30-18.30 Opening of COP-15 and start of Day 1. Attendance of sessions, lobbying and liveblogging. Activities at FYEG booth and the Youth Arcade.

13.30-14.00 FYEG pool meetings (våra interna arbetsgrupper, ska skriva om dom imorgon).

18.30-21.00 Fri tid.

21.00-22.00 FYEG Delegation General Meeting at SF Youth office.

Rinse repeat. God natt, ses imorgon.

2 thoughts on “Första dagen i Köpenhamn”

  1. Hej Jakop.
    Måste fråga dig. Vad är din åsikt om de läckta e-mailen angående fibblade fakta om klimathotet?

    Är kluven till vad jag ska tro. Vore skönt att höra från någon vettig person.

    MvH Stefan

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *