Grön kapitalism eller en tredje väg?

På FYEGs General Assembly så diskuterade vi grön syn på ekonomi i ett bra tag. Riktigt spännande, det fanns en enorm dynamik i rummet och det var högt i tak. Denna debatt saknar jag i Sverige.

Länge diskuterades det om det går att skapa en ”grön kapitalism”, och fajten stod hårdast mellan de radikala eko-socialisterna från Katalonien och de mer pragmatiska socialliberalerna från Frankrike. De Gröna i Norge kom dock med skönaste inlägget ”If there is ‘green capitalism’, then I believe there is ‘green violence'”, vilket rev ner många skratt och applåder.

Efter det fick jag ordet och menade att man måste skilja på kapitalism och marknadsekonomi. Jag fortsatte med att även om vi gröna bör stå bredvid de röda i vår kritik mot kapitalismens odemokratiska maktordning, så bör vi gröna fokusera än mer på kapitalismens inneboende hunger på tillväxt. En tillväxt som är fullständigt ohållbar för mänsklighetens överlevnad. Men vi kan inte blint kritisera, vi måste erbjuda ett alternativ. Även om kapitalismens historiska motpol länge har varit kommunismen, så måste vi gröna visa att det finns en tredje väg.

En väg som tillgodoser våra krav på individens frihet och decentraliserad makt, men också hindrar att makt godtyckligt koncentreras hos ett fåtal, ”fria” att godtyckligt utöva den över andra för egen vinning. En väg som underordnas en näst intill samlad mänsklighets krav frihet, jämlikhet och hållbarhet. En väg som överordnas egoism, maktfullkomlighet och kortsiktighet.

När det gäller ekonomi, så önskar jag att vi gröna slutar stå å taktiksnacka realpolitik, släppte sargen och ger oss in i den ideologiska matchen. Vart vill vi? Hur ska vi ta oss dit? Hur förklarar vi det så andra vill följa med?

Begrepp som jag tror är viktiga i ett sådant visionsarbete är godtycklighet och holism.

För övrigt anser jag att vi bör avskaffa räntan.

7 thoughts on “Grön kapitalism eller en tredje väg?”

  1. Mig tappade du redan på tillväxten. Kapitalismens inneboende hunger är människans inneboende önskan att förbättra sin levnadsstandard. Man kan ju låtsas att det ”bara är siffror”, men de som lever längre, är friskare och har lägre barnadödlighet jämfört med 30-40 år sedan uppfattar nog inte det lika ohållbart som dig.

  2. Jag håller inte med. En löntagares drivkrafter påverkas inte alls i samma uträckning av kapitalismens mekanismer som aktieägaren.

    Och levnadslängd, friskhet och barnadödlighet kan inte mätas i tillväxt. Rysslands tillväxt ökar så det knakar, men samtliga av dessa tre sjunker.

    BNP är ett uruselt mått på välstånd, och det är därför bland andra FN slutat använda det. Även vi bör göra det.

  3. Det må vara hänt att du kan ta ut enstaka länder som bevisar ditt påstående, men oavsett om du håller med eller inte så ökar medellivslängd&dyl generellt sett i länder med tillväxt. Även om förhållandet nödvändigtvis inte är absolut. Tillväxt kan man använda till många saker, bl.a sjukvård det betyder inte att länder nödvändigtvis gör det. Din gröna syn på ekonomin är från mitt håll ett extremt västerländskt perspektiv på det hela, om ens det.

  4. Jovisst, självfallet finns det oftast ett samband med tillväxt och välstånd. Jag ville bara visa att det inte ‘behövde’ göra det.

    Jag skulle inte ha några problem med tillväxt om det inte vore så att hungern efter den innebär så stor belastning på naturen.

    Dit jag vill komma är ökat välstånd, livskvalitet och medelslivslängd och hela faderullan, fast utan ökad miljöbelastning. Och då måste vi titta hur vi använder våra resurser. En del pratar om ‘grön tillväxt’, även om jag tycker att det lite är att bolla med begreppen. Men bättre ‘grön tillväxt’ än ogrön sådan. Ett steg i taget.

    Det vore ju konstigt om jag har inte en västerländsk syn, eftersom jag är uppväxt och uppfostrad i en sådan kontext. Man är som man uppfostras, som jag brukar säga.

  5. En del tillväxt är en belastning för miljön annan inte, om du vill kalla det ena för grön so be my guest. Jo föralldel appropå ditt västerländska synsätt, men säg så här, snacket om ekologiskt avtryck ekar ganska tomt om du har en femåring som får malaria och det inte finns något välutbyggt sjukvårdssystem. Då har man nog gärna sin tillväxt.

  6. Jo det är precis det som vissa kallar ”grön tillväxt”.

    Och jag menar att vi inte bör ställa de kraven på femåringarna med malaria, utan att vi ska gå i bräschen för att visa att det går att skapa hållbart välstånd. Det är därför jag stör mig på Reinfelt som mest bryr sig om att ställa krav på andra länder utanför väst.

  7. Hej jag har funderat på hur man kan avskaffa räntan. Blir inte pengar värdelösa då? Det betyder ju att vem som helst har råd att låna hur mycket pengar som helst, alla investeringar blir lönsamma etc. Har du svar på detta? Vet du någon som skrivit något om detta?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *