Stockholm är inte till salu

I City idag så skriver Sebastian Vallejos från Gemensam välfärd Stockholm, jag och representanter från SSUs, Ung vänsters och flera fackföreningars stockholmsorganisationer om stockholmsmoderaternas privatisering av våra gemensamma välfärd:

I Stockholms stad är moderaterna lika gamla som någonsin. Det enda nya är att så här hårt nyliberala har de aldrig varit förut. Den 26 mars klubbades en ny ”konkurrens- och upphandlingspolicy” igenom. Denna har nu lagt grunden för en totalprivatisering all kommunal verksamhet som inte är myndighetsutövning: Äldreomsorgen, omsorgen om de funktionshindrade, förskolan, skolan, familjeomsorgen samt vuxenutbildningen.

När vi dessutom känner till den borgerliga landstingsmajoritetens långtgångna planer för att sälja ut akutsjukhus och privatisera vårdcentraler, kan vi konstatera att Stockholm blir ett laboratorium för det största nyliberala experimentet i Sverige i historisk tid. Antidiskrimineringsklausuler, miljö- och sociala krav som rimlig arbetsmiljö, krav på kollektivavtal och åtgärder mot svartjobb och lönedumpning tas helt bort vid offentliga upphandlingar. Brist på kontinuitet inom vård, omsorg och skola är förödande för verksamheten och drabbar i slutändan anställda och brukare, samtidigt som stora företag passar på att ta ut enorma vinster som betalas av skattepengar.

En utvärdering som beställdes av den förra borgerliga majoriteten visar att på samtliga 59 enkätfrågor fick de privata äldreboendena sämre omdömen. Två tredje-
delar av personalen ansåg att stressen ökat med de nya arbetsgivarna och 72 procent ansåg att arbetsbördan ökat. Att avknoppa verksamheter genom att låta anställda ta över driften kan låta bra till en början, men vid nästa upphandling har stora börsnoterade bolag alla möjligheter att lägga bud långt under vad ett litet personalkooperativ klarar att konkurrera med.

Uppkomsten av privata monopol innebär drastiskt minskad valfrihet, och ständiga upphandlingsprocesser innebär ökad onödig byråkrati jämfört med tidigare.
Med denna nya policy upphöjs nyliberala dogmer till lag för Stockholms stad. Vi får en stad där våra skattepengar används till vinster för företagen i stället för på välfärden. Ingen av oss i Stockholm röstade för detta, men nu är det inte tid att skylla ifrån sig eller ångra sig, utan det är tid att börja göra motstånd. Vi måste agera mot och förhindra alla hot om privatiseringar där de uppkommer. Vi är många som nu kräver makt och inflytande över kvalitetsutvecklingen i vår gemensamma välfärdssektor.

Stockholm är inte till salu – ett annat Stockholm är möjligt!

Sebastian Vallejos
Nätverket för Gemensam välfärd Stockholm
Stefan Granér
ordförande Grafikerna Stockholm
Ulf Brandt
ordförande Seko Stockholm
Josef Vegvari
ordförande Transport avdelning 5 Stockholm
Johan Lindholm
ordförande Byggettan
Emma Lindqvist
ordförande SSU Stockholm
Seluah Alsaati
ordförande Ung vänster Storstockholm
Jakop Dalunde
språkrör Grön ungdom Stockholm

2 thoughts on “Stockholm är inte till salu”

 1. Jippi!

  Länge leve effektivitet. betyder ju att om ett ftg kan göra något effektivare = billigare
  kan skatter sänkas, och staten göra det staten ska.. mydinghetsutövning

  ”Vi får en stad där våra skattepengar används till vinster för företagen i stället för på välfärden” var dammade ni av den här gammla trötta repliken.. hur lätt som helst att argumentera emot..

  Jakop.. du som till och med börjat läsa på lite i ekonomiska ämnen…

 2. Visst, men man måste alltid fråga sig vad det kostar att få den ”effektiviteten” och om det är värt det.

  Jag skulle gärna se fler icke-vinstdrivande personalägda kooperativ i vården och äldreomsorgen, där ev överskott går till höjda löner, bättre vård och utrustning. Skattepengar ämnade för vård och omsorg ska hamna där, och inte i en aktieportfölj.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *