Kort om biobränsle vs mat-diskussionen

Idag hade mp och naturskyddsföreningen ett gemensamt seminarium om ekosystemtjänster.

Där deltog jordbruksminster Eskil Erlandssons statssekreterare Rolf Eriksson som sa ungefär såhär om de ökande matpriserna: 

  1. Global ekonomisk tillväxt under de senaste 4-5 åren har drivit upp efterfrågan på mat, andra produkter samt framförallt olja.
  2. Högre oljepriser har ökat kostnaderna för insatsmedel i jordbruket.
  3. Kina och Indien mfl länder har ändrat mathållning (ökad köttkonsumtion framför allt)
  4. Fallande lager på världsmarknaden. Ger både högre priser i sig, samt skapar spekulation.
  5. Stark efterfrågan på biodrivmedel har lokalt i USA gett en påverkan, dock inte generellt globalt

Jag tror att analysen är korrekt, och att konflikten mellan biobränslen och mat är överdriven.

I den diskussion som förs i media just nu så tror man lätt att etanolproduktionen slår ut världens matproduktion.

Faktum är att knappt en procent av världens jordbruksmark används till etanol. Som en jämförelse så produceras det vin, sprit och tobak på ca 5 procent av jordbruksmarken.

Det som sker just nu är att oljelobbyn har hittat ett sätt att lura i oss att vi ska fortsätta på den tidigare inslagna vägen. Det kan vi inte göra.

De problem som finns med nuvarande versioner av förnyelsebara drivmedel är inte i närheten av de problem som kommer med att fortsätta använda fossilbaserade drivmedel.

1 thought on “Kort om biobränsle vs mat-diskussionen”

  1. Tack för detta inlägg! Det behövs sannerligen debatt, men den måste nyanseras mer. Däremot blir det väldigt svårt att i skala 1:1 (räknar man även in den framtida ökningen av energibehovet så blir det en mer ohållbart) ersätta oljan med biobränslen, oavsett tillverkningsprocess eller teknologi. Ändrade levnadsmönster är nog nödvändiga; förutom detta så är nog elmotorn det allra bästa förutsatt att elen är grön naturligtvis 😉

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *