Tal till Miljöpartiets kongress 2010

Mitt tal till Miljöpartiet de Grönas kongress 2010 i Uppsala

Bland det bästa jag vet är att delta på möten för nya medlemmar och höra dem berätta om varför de valde att engagera sig i den gröna rörelsen och höra deras drömmar om en i grunden annorlunda värld.

Studenter som drömmer om en miljöpolitik som tar avstamp i modern forskning. Entrepenörer som drömmer om att få bryta sig loss från kortsiktiga och vinstmaximerande storföretag och fritt få utvecka sina gröna innovationer. Människor av alla dess slag som vill bli fria från konserverande normer om vi ska leva och verka.

Denna positiva kraft från alla tusentals nya medlemmar är central för att Miljöpartiet ska växa, för om vi har ambitioner att förändra hela samhället så måste vi ha medlemmar och politiker med erfarenhet från hela samhället!

Man kan ju bli lite nyfiken på hur det låter på möten för nya medlemmar hos de borgerliga partierna. Hos moderaterna så kanske de drömmer sig bort till ett samhälle där rika inte behöver dela med sig till andra som har det sämre.

Hos Kristdemokraterna söker man med ljus och lykta efter fler ekonomiska styrmedel som kan hålla kvinnorna kvar i köket och såna där homosexuella utanför kyrkan.

Hos folkpartiet hör man drömmar om ett Sverige där vi ställer stridsvagnar vid ryska gränsen och en skola där eleverna höll tyst och läraren talade myndigt från katedern.

Men mest nyfiken är jag nog hur det låter på möten för nya medlemmar i centerpartiet. Jag tror det låter ungefär såhär:

(tystnad)

Nej, om jag ska vara allvarlig så har så klart medlemmar från alla politiska läger vackra drömmar om sitt idealsamhälle. Men under denna moderatledda mandatperiod så är jag rädd att fler och fler människor om kvällen somnar in med ångest som huvudkudde, för att sedan möta mardrömmar.

Mardrömmar om vad som händer när sjukdagarna tar slut och privatekonomin står inför konkurs.

Mardrömmar om att inte få stanna har här i Sverige, utan bli utvisad med risk för fängelse eller tortyr.

Mardrömmar om vad som händer om vi inte klarar av den gröna omställningen, och hur vi ska förklara det för kommande generationer.

Trots att den moderatledda regeringen på många sätt förvärrat situationen så försöker de samtidigt vinna röster på människors rädsla inför framtiden. De säger ”Vi tar ansvar” och presenterar en lista över allt de lovar att INTE göra. Tryggheten ska uppnås genom att vi sitter still i båten.

Problemet är att båten är på rakt mot ett isberg, även om det just nu smälter, och det enda de andra partierna föreslår är en marginell gir åt vänster eller höger.

Miljöpartiet föreslår en helt ny kurs, men för att vi ska få med oss människor på denna kursändring så får inte det uppfattas som att vi lägger backen. Kurser måste leda till en plats där människor hellre vill leva.

Klimatskatterna får inte vara ett mål, utan ett medel för att nå ett grönare samhälle där det blir lättare att transportera människor och varor, även i glesbygden. Kvotering av föräldraförsäkringen eller bolagstyrelserna får inte vara ett mål, utan ett medel för att nå ett grönare samhälle där människor kan göra verkligt fria livsval.

I trailern till mitt, och faktiskt också Maria Wetterstrands favoritspel Civilization hörs citatet ”The Future belong to those who believe in the beauty of their dreams.” Vi kan bara uppfattas som framtidens parti om våra drömmar uppfattas som vackra och tilltalande.

Det är här vi alla här inne kommer in, för Miljöpartiet är ett parti för drömmare.

Om vi vågar tro att våra drömmar är tillräckligt vackra för att få förtroende att i grunden förändra samhället, då kommer vi vinna valet.

Om vi vågar ge allt av vi har fram tills den 19e september så kommer vi att få modernisera Sverige och göra våra drömmar till verklighet.

Tack!

1 thought on “Tal till Miljöpartiets kongress 2010”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *