Tillbaka i Stockholm

Kom tillbaka till Stockholm i söndags kväll, efter en väl behövlig veckas semester. Jag har njutit av det enkla livet, den vackra franska landsbygden och det goda sällskapet.

I kommentarerna till förra inlägget hade det frågats vilken väg vi åkte till Taizé, och vad det kostade.

Vi köpte 10-dagars interrail-kort, vilket kostar 1500:- och låter en resa gratis på alla vanliga tåg, och endast behöva betala för platsreservation på snabbtåg och nattåg. Interrail-korten gäller inte i det land en bor i själv, men ger halva priset på anslutningsresan till första resan utomlands.

Så vi började förra fredagen med att strax efter lunch ta den facila sträckan Stockholm Central – Köpenhamn Central med X2000. Med interrail-rabatt gick den resan på 600 spänn. Väl där åt vi lite libanesiskt och tog sedan City Night Line, som avgick 18.53 med destination Köln Hauptbahnhof. Nattåg måste en som sagt betala lite extra för, runt 200 kronor går det på.

Det tåget anländer sen 06.20, och katedralen i Köln ligger precis utanför tågstationen, så det hinns med både frukost och en kort vända sevärdigheter innan nästa tåg rullar vidare 07.14. Denna gång åkte vi med Thalys, vilket kostar gratis. Klockan 11.05 är sen ankomstdestinationen Paris Gare de Nord, som tar hand om trafiken norrifrån. Därefter tog vi RER, Paris pendeltåg, linje D två stationer söderut till Gare de Lyon. Där går alla södergående tåg.

Och nu blev det åka av. Klockan 13.50 tog vi Frankrikes (gamla) stolthet snabbtåget TGV, som tog oss genom halva landet på en timme och 35 minuter. Sjukt. Detta kostar också ett par hundralappar extra.

Och vips så är en i Mâcon, Bourgogne. Därifrån är det sen bara ett stenkast till Taizé.

Resan var en fröjd, på grund av gott resesällskap, vacker utsikt nästan hela vägen, och lite skön vagabondkänsla av att äta dagens alla måltider i olika europeiska storstäder. Och det goda samvetet med att ha semestrat med relativt mycket låg miljöpåverkan.

På hemvägen stannade vi i Paris i fyra timmar, åt en helt fantastisk trerätters och botaniserade i småbutiker.

Visst, det blir en del pengar. Runt 3000 eller så, men då är det iallafall jag som betalar och inte kommande generationer.

1 thought on “Tillbaka i Stockholm”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *