UN CSD 08 – Mer ankomst, SustainUS och Youth Caucus

Det blir ju lite dubbelbloggande här nu, jag skriver om innehållet på UN CSD här också. Men så får det vara, men snart ska jag försöka renodla vad jag skriver var. Anyhow, här kommer ett lite längre inlägg, om ankomsten, SustainUS och Youth Caucus.

Just nu är det strax lunchtid, tisdagen den 6:e. Jag anlände till New York på fredagen den 2:a. Som tidigare nämnt bor jag tillsammans med resten av regeringsdelegationen på Eastgate Tower Hotel, ett par minuters promenad från FN-skrapan på östra manhattan. Hotellet är inriktat på FN-diplomater och dylikt, personer som bor där en längre tid. Rummet är lite som en blandning mellan ett hotellrum och en mindre lägenhet, med kök och så.

På lördagen den 3:e så tog jag en lång promenad runt manhattan för att bekanta mig, och för att hitta en Canon EOS 450D, vilket blev svårare än väntat. I shoppingens mecka New York, så var den slutsåld nästan överallt. Det var först på kvällen som jag hittade den, precis innan jag skulle äta middag med SustainUS-gänget.

SustainUS är huvudarrangörer för youth caucus, och beskriver sig själva såhär:

Founded in 2001, SustainUS is a nonprofit, nonpartisan organization of young people advancing sustainable development and youth empowerment in the United States.

Through proactive education and advocacy at the policy-making level and at the grassroots, we are building a future in which all people recognize the inherent equality and interdependence of social, economic, and environmental sustainability.

We strive to reflect our values through the diversity of members and projects, our ongoing commitment to educating ourselves and others, and the way we live our lives.

Jag ska kanske också ska utveckla lite vad youth caucus är. Större delen av alla deltagare på UN CSD är här som representanter för nationers regeringar. De är alltså här för att driva sina nationella agendor. Dock så finns finns det också så kalla ”major groups”, som ska representera andra, icke-nationella, intressen.

Och dessa major groups är:

Och det är bara att klicka på namnen om en vill ha mer information. Och youth caucus är namnet för den grupp ungdomar som är här på UN CSD för att driva major group-en Childrien & Youths agenda. Vi samlas varje morgon för att gå igenom dagens och morgondagens schema. Vi bildar arbetsgrupper för att skriva statements på dom frågor som diskuteras, och vi pratar ihop oss om det lobbyarbete som sker utanför mötesrummen, för att driva våra frågor.

Vi försöker att sätta åsiktsskillnader åt sidan, för att hitta ståndpunkter där vi som ungdomar kan enas.

Youth Caucus har också precis startat en webbplats, som under dessa två veckor ska vara vår informationskanal. Det är också viktigt att påpeka att medans alla regeringsdelegationer och de andra major groups har tjänstepersoner som är här på arbetstid, så består Youth Caucus nästan uteslutande av unga idealister som är här på sin fritid för att de brinner för frågorna.

Youth caucus förbereds framför allt av två organisationer. Dels tidigare nämnda SustainUS, som har en stor fördel för att de är baserade i USA, och är den viktigaste plattformen för ungdomar som vill jobba med hållbar utveckling. Den andra viktigare aktören är European Youth Forum, den europeiska motsvarigheten till LSU. Det var då också European Youth Forum som arrangerade det europeiska prep-meeting inför UN CSD i Bryssel, som jag var på för ett par veckor sedan.

Det är synd att det är just USA och EU som tar täten, men resten av världen har en bit kvar att gå när det gäller att låta ungdomar att vara med och påverka.

Det får räcka för nu.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *