Valet av EU-president ett hån mot demokratin

PRESSMEDDELANDE
2009-11-19
GRÖN UNGDOM

Valet av EU-president ett hån mot demokratin

EUs ledare har nu kommit överens om att Herman Van Rompuy ska bli EU:s permanenta ordförande och Catherine Ashton unionens utrikesminister. Beslutet togs av EUs stats- och regeringschefer bakom lyckta dörrar, utan påverkan av Europas folkvalda EU-parlamentariker. Avsaknaden av en öppen debatt gör valet till ett hån mot demokratin, menar Grön Ungdoms språkrör Jakop Dalunde

– Alla kandidater borde offentliggjorts från början och varit föremål för allmän utfrågning. Allt hemlighetsmakeri för tankarna till Kreml och får USA med sina öppna primaries att framstå som ett demokratiskt föredöme, säger Jakop Dalunde.

– Det känns otroligt märkligt för mig som heltidspolitiker att knappt känna till vår nyvalda EU-president. Vi känner inte till Van Rompoys idéer för Europa och vi har inte sett något valmanifest, säger Jakop Dalunde.

För mer information: Jakop Dalunde 070-248 58 64

Andra på samma tema: DN 1, DN 2, BBC, NY Times, SvD 1, SvD 2, Expressen 1, Expressen 2, Aftonbladet 1, Aftonbladet 2.

6 thoughts on “Valet av EU-president ett hån mot demokratin”

 1. Hejsan,

  Är inte helt insatt i MP:s EU-politik, men jag har alltid uppfattat er som rätt fräna EU-kritiker. Och att ni vill ta tillbaka beslutanderätt till Sverige som i dagsläget är delegerad till EU. Hur kan man då vilja ge EP mer makt? Vilket ökar federalismen i EU.

  Känns lite lätt förvirrande…

  /Per

 2. Kul att du angriper från det här hållet, Jakop. Att låta Europaparlamentet välja, och inte ministerrådet, vore att öka det överstatliga inslaget på bekostnad av det mellanstatliga. Är det mp-politik numera?

 3. Vi vill att parlamentet ska ha mer inflytande i förhållande till kommissionen och ministerrådet.

  Och angående just detta val sp hade jag velat se offentlig utfrågning, gärna av parlamentet

 4. Ännu en (i min mening stor) anledning att misstro EU. Detta är ett i mängden bland exempel på varför jag är starkt skeptisk till vad EU egentligen vill med sin så kallade klimatpolitik (som officiellt är tänkt att stävja ett kanske icke-existerande klimathot som alltmer verkar vara ett beställningsjobb). Jag tror faktiskt att du skulle vara friare i din världsanalys om du inte var bunden i din position som ordförande i Grön ungdom.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *