Wijkman om de Gröna och klimatfrågan

KDs avgående EU-parlamentariker Anders Wijkman skriver om de Gröna och klimatfrågan på Newsmill. Det är mycket läsvärt, men inte primärt på grund av hyllningarna av Wetterstrand, utan klarspråket kring klimatfrågans allvar.

Samtidigt är det en risk när alla talar klimat. Allmänheten invaggas lätt i tron att läget är under kontroll, när vi i själva verket befinner oss på ett sluttande plan. De förslag till åtgärder som hittills diskuteras inom FN:s klimatförhandlingar ligger långt ifrån den nivå som behövs för att vara på den säkra sidan.

Om inte ett mindre under sker inom kretsen av industriländer innan Köpenhamn – både vad gäller viljan att dra ned på de egna utsläppen men också att betala för anpassningsåtgärder och investeringar i kolsnål teknik i utvecklingsländerna – är det svårt att se hur vi skall kunna undvika både 3 och 4 graders uppvärmning. Om så sker talar vi om en annan planet.

Denna artikel är viktig. Den måste läsas och spridas.

Uppdaterat:

Tomas Holgersson kommenterar:

Läser Anders Wijkmans inlägg på Newsmill om att “Maria Wetterstrands kvaliteter är unika i svensk politik” och blir lite varm i hjärtat. När Wijkman skriver om Maria att hon “är hälsosamt fri från opportunism och driver politik med tyngd, ärlighet och sakkunskap” kunde det lika gärna vara en beskrivning av honom själv.

Anders Wijkman är en av våra svenska politiker jag tycker allra bäst om – han är rak, öppen och ärlig och har på ett smidigt men ändå framgångsrikt sätt drivit bland annat frågor om miljön under sin tid i Europaparlamentet.

2 thoughts on “Wijkman om de Gröna och klimatfrågan”

  1. Vi måste lyssna på Anders Wijkman, nu när läget är värre än någonsin. Koldioxidhalten rusar mot oändligheten och politikerna bara tjabblar. Ingen vill ta ansvar. Vi måste lägga press på bakåtsträvarna. Det kan vi göra genom att skriva och lägga fram fakta för beslutsfattarna.
    Jag tänkte börja genast, men jag hittar inga uppgifter på hur mycket temperaturen har stigit sedan år 2000. Kan du maila mig fakta om ökningen av koldioxidhalten och temperaturhöjningen sedan millennieskiftet?
    MVH
    Harry

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *