Angående vårt matförslag i Almedalen

I Almedalen lanserade vi ett förslag om bättre mat i skola och äldrevård. Vi har fått enormt mycket mail med positiv respons, som tycker det är bra att vi lyfter denna viktiga folkhälsofråga. Jag minns själv hur jag knappt aldrig åt särskilt mycket att den dåliga ursäkt till mat som serverades, och att det med största säkerhet påverkade mina studier och arbetsmiljö.

Här en länk där vi förslag hyllas till skyarna av en kostdoktor:

Jag har aldrig röstat på miljöpartiet. Men det här kanske ändrar den saken. Miljöpartiet presenterade sin politik för god mat, skolmat och äldremat i Almedalen idag.

Det låter nästan för bra för att vara sant. Som natt och dag jämfört med regeringens industriflörtande.

Här är ett av de mailen som kommit in:

Ärende: En stor rosbukett för nya matförslaget!

Meddelande:

Jag är idag mycket stolt över att ha betalat min medlemsavgift till MP. Efter att ha läst checklistan för Miljöpartiets matpolitik inom skolan, vården och äldreomsorgen kan jag inte ge annat än ett MVG+++. Det partiet föreslår är exakt vad som behövs för att få bukt med den ökande ohälsan i Sverige!

Jag är helt övertygad om att övervikten bland unga, sjukdomar härörande från det metabola syndromet (hjärtinfarkt, diabetes mm.) och den fysiska och psykiska ohälsan hos äldre kommer att minska i samhället! Jag ger mig den på att skolresultaten kommer öka och mobbing, psykisk ohälsa bland skolungdomar mm kommer att minska.

Kroppens kemi styr så otroligt mycket…  det är viktigt att hålla den i balans och det är det minsta borgarna gör nu med sina idiotiska krav på att skolorna ska följa SLV:s sjukdomsalstrande kostrekomendationer.  Staten kommer spara massor när vårdköerna minskar och medborgarna kommer att vinna massor i ökad hälsa på Miljöpartiets förslag!

Barnen kommer att lära sig att äta hälsosamt, naturligt och kravmärkt och därmed stödja de bönder som tänker på miljön och näringen i den mat de producerar.  Detta är en grundsten i samhället som länge legat fel och som nu rättas till!

Själv var jag hårt drabbad av hälsoproblem under min tid i grundskolan och åt bort mina problem, efter idogt kunskapssökande på egen hand (läkarnas råd var bara att köpa värdelösa piller), i 20-årsåldern med hjälp av naturlig föda. Den födan är nu representerad i en politisk agenda! Jag kan inte nog understryka hur mycket detta ställningstagande från Mp:s sida betyder för mig!

Sprid gärna detta meddelande till alla som jobbat med att ta fram förslaget. De förtjänar att höra det!

mvh

Jonas Lagander, Norrköping

11 thoughts on “Angående vårt matförslag i Almedalen”

 1. Bra förslag Jakop! Besök gärna min gamla grundskola Nytorpsskolan i studiesyfte. De har tagit sjumilakliv framåt i kostfrågan sedan jag gick ut nian nittonhundrahumhum… Guds frid i vår gröna skapelse!

 2. Blev med glad över detta…

  jag minns när jag själv gick i skolan och det hade på en skola lagad mat där och klumpar i potatismoset:P… sen blev det dock under årens gång pulver mos och dessutom vakuumpackad potatis som man kunde använda som studsboll:) och en gång gjorde det en vegetarisk lasange med den var så vidrig så inte ens kaninerna åt den (sen dess har jag inte ätit det faktiskt för det smakade så illa mot vanlig lasagne som är gott, är dock säker på att om man har kunskapen och viljan kan man nog få veg.lasange att smaka som vanlig lasagne)..

  Kan också tala om att en heldel av mina klasskamrater bara åt där när det var ris efter besparningarna, anledningen till ris var att det kan man ta grillkrydda på… Vad det gäller den skolan har jag varit där nu (hösten 2008 under VFU) och det har blivit ombyggt rejält, det är fint nästan alla lärare käkar där idag dessutom sitter lärarna öppet idag även om de har sitt bord så är det inte som innan då dem hade ett eget rum att gömma sig i, de få som åt på skolan då och dessutom hade det en kravvecka när jag var där all mat skulle vara kravmärkt alltså.. men så har kommunen kommit högt nu de senaste året i miljö rankingar med..

  Vidare i min stad där jag bor nu sen 09 där har de skolmatsedeln på nätet och det är samma maträtt på nästan alla skolor, den läggs ut på kommunenshemsida… alltså bara 1.. vidare står det där att undantag från matsedeln görs för de skolor som har egna kök.. Sen kan jag tilläga att skolorna där har cafeterier och de säljs godis, läsk och äpple för att kompensera upp de dåliga godiset..
  (visst blir man ledsen)

 3. Om ni fortsätter att ta tag i frågan om att barn och pensionärer inte skall få smaklös mat med margariner och annat industriellt skit så kan ni räkna med min röst i nästa val. Vore önskvärt även att se till att Livsmedelsverket inte fortsätter att lura diabetiker och andra sjuka med dåliga light-produkter och tveksamma kostråd.

  Smör, olivolja och grädde skall det vara!

 4. Blev väldigt glad över att höra att Ni tar upp en fråga som ligger mig varmt om hjärtat. Nämligen maten, då även till skola och äldre. Tycker att alla med ekonomiska intressen har regerat länge nog med sina ”tallriksmodellen” och annan skräp mat som är billig och tillverka men rent ohälsosam. Detta med riktig mat är så viktigt för mig att jag till och med överväger att rösta på Er i nästa val om detta blir en valfråga. Hoppas att Ni fortsätter att jobba med frågan om näringsrik mat och ser igenom de senaste 50 årens skräckpropaganda angående farligheten med naturligt fett som de som har ekonomiska intressen i spannmålsindustrin har försett oss med. Lycka till.

 5. Nu vet i katten om jag (liksom Kostdoktorn) inte går över den ”gröna linjen”! Ett politiskt parti som vågar gå emot (måste bevisas) livsmedelsindustrins producerade sörja som sponsras av regering och Livsmedelsverk bör och måste uppmuntras med en röst nästa val. MP kommer att vinna en mängd nya röster om de verkligen menar och informerar svenska folket den linje de drog på Gotland! Mitt Argusöga skall bevaka er fram till nästa val. Ni anar inte (eller kanske ni gör det) hur otroligt många väljare som idag är ”födomedvetna” Lycka till!

 6. Schysst så länge man med bättre mat menar också kött och fisk, inte bara groddar och tofu.

 7. Jag tänker rösta MP OM det görs ett litet tillägg om att det ska vara äkta smör och mjölk, grädde till skolbarn och gamla. Inte denna kemiska smörja och lågfeta produkter som skapar ohälsa hos oss alla. Utmärkt matprogram som jag stöder 100%, men SNÄLLA tryck också på att det ska vara äkta smör och fullfeta produkter.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *