Sverige har inte problem med invandring. Sverige har problem med diskriminering

När jag hamnar i diskussion med de som vill skuldbelägga migranter för olika samhällsproblem som arbetslöshet eller kriminalitet, och det inte finns utrymme för en längre och nyanserad utläggning brukar jag svara lika kategoriskt och svart-vitt som rasisterna och säga ”Sverige har inte problem med invandring, Sverige har problem med diskriminering.”

Det brukar reta gallfeber på de flesta och en känner sig riktigt radikal och idealistisk när en säger det. Döm av min förvåning när Expressen på ledarplats säger i princip samma sak.

”Visst finns det problem med arbetslöshet bland invandrare, men det handlar ju snarare om dåliga regler och diskriminering, än om invandrarna själva.”

Segregation uppstår när samhällets priviligierade reser upp synliga och osynliga murar för att hålla andra ute och nere.

7 thoughts on “Sverige har inte problem med invandring. Sverige har problem med diskriminering”

  1. Expressens lösningar handlar nog om att luckraupp arbetsrätten, och det kan jag inte hålla med om. Sen finns det såklart integrationsproblem och kulturkrockar. Men det överdrivs väldeliga.

  2. ”Segregationen” är faktiskt till största del självvald både hos svenskar och hos invandrare. Är det verkligen underligt att invandrare helst väljer att bo nära landsmän och släkt när de kommer hit om de själva får välja? De allra flesta känner sig tryggare med, och vill helst bo i områden med, med människor som ”är som de själva” vare sig det gäller infödda eller invandrare, det visar både vekligheten och forskningen på området.

    I den privata sfären får man faktiskt ”diskriminera” och göra skillnad på folk hur mycket man vill och på vilka grunder som helst, jag väljer själv vem jag släpper innanför min dörr och vem jag vill umgås med. På samma sätt om invandraren Ahmed bara vill anställa folk från sitt forna hemland i sin privata närbutik istället för etniska svenskar så har han samma självklara rätt att göra detta som infödda Gunnar på ”Gunnars däck och vulk” har rätt att välja att bara anställa etniska svenskar om han vill. Bara en som bekänner sig till någon totalitär ideologi kan tycka att det är ett ”problem”. Däremot får naturligtvis inte lagstiftning, myndigheter och offentliga institutioner gör skillnad på medborgare.

  3. Skönt att höra att de gröna människorna alltid är system och strukturkritiska framför att vara människokritiska.

    Utmärkt uttalande.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *