COP 15 Dag 4 – Wallström fattar poängen, de rika måste gå före

Margot Wallström, som fortfarande är EU-kommissionens vice ordförande inför EU:s toppmöte som inleds idag, gör nu ett utspel på Europaportalen om EUs roll i förhandlingarna.

EU har hittils spelat en passiv och defensiv roll i de öppna förhandlingarna och miljöminister Carlgren har sagt att de bara kan gå framåt i slutet av mötet om andra länder också gör det. Vi gröna har länga kritiserat den förhandlingsmodellen, och ansluter sig Wallström.

– Har den taktiken verkligen fungerat? Att sitta och vänta in i det sista ger inte den bästa effekten. Att gå upp till 30 procent vore att visa förtroende för att de andra kommer att ta sitt ansvar, säger Margot Wallström

Många verkar tyvärr tro att största hotet mot ett bra avtal är USA. Men betydligt värre och minst lika sannolikt är att G77, som företräder utvecklingsländerna, lämnar förhandlingarna. Utvecklingsländerna kommer redan 2015 stå för större växthusgas än de utvecklade och det är därför oerhört viktigt att de är med på tåget.
total_emissions_region
Källa EPA.

Och enda sättet att göra det är som jag skrev imorse, är att de rika länderna minskar sina utsläpp på hemmaplan med 40%.

Vilket är radikalt, rättvist och fullt rimligt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *