COP15 Dag 8 – Orosmolnen hopar sig

Det är svårt att inte känna djup oro över COP15, natten mot måndagen hade jag mycket svårt att somna. Det känns så stort och svårgreppbart. Kan det verkligen vara så att överlevnaden för mänskligheten som vi känner den hänger på framgången av detta möte? Är det för sent?

Nej, det vägrar jag tro. Även om vi misslyckas att under COP15 ta fram ett ambitiöst, rättvist och juridiskt bindande avtal, så kommer vi hitta andra sätt att lösa våra problem. Det blir däremot mycket svårare, och kräva ett engagemang av långt fler. Och framförallt så kommer det bli dyrare ju längre vi väntar. De som menar att klimatåtgärderna är för dyra har ett fruktansvärt kortsiktigt perspektiv.

Måndagens förhandlingar blev mycket dramatiska. Det började med att ingången till COP15 blev överfylld till bristningsgränsen, då tusentalsmänniskor fick köa i timtal för att ta sig in.

Hur stort Bella Center än är, det största konferenscenter jag har varit på, så är den underdimensionerad. UNFCCC har godkänt 35 000 ackrediteringar, trots att Bella Center bara tar 15 000 personer.

Måndagens förhandlingar gick också uselt. Gruppen för utvecklingsländerna, G77, valde att lämna mötet i protest mot att arbetsgrupperna LCA och KP skulle slås ihop. Arbetsgruppen LCA handlar om att ta fram ett nytt avtal, och KP om utvecklingen av Kyotoprotokollet. En ihopslagning av arbetsgrupperna undergräver möjligheterna för G77 och AOSIS (som representerar små ö-stater) att försvara Kyotoprotokollet. Kyotoprotokollet är förhållandevis rättvist, i bemärkelsen att det är de rika länderna som ska stå för utsläppsminskningarna, och framför allt så är det juridiskt bindande. Dock är det än så länge långt ifrån tillräckligt ambitiöst när det gäller utsläppsminskningar, och saknar många perspektiv som kommit upp de senare åren.

Men G77 och AOSIS vill, med rätta, inte ge upp Kyoto förrän de vet att ett nytt avtal skulle vara bättre på samtliga punkter, att det är ambitiöst, rättvist och juridiskt bindande. Något sådant har vi inte sett ännu. Tvärt om så har flera betydande världsledare sagt att COP15 inte kommer mynna ut i juridiskt bindande text.

Denna ståndpunkt är väl känd. Här är några citat från lördagens COP-session:

Brazil: We cannot accept a Copenhagen outcome where Kyoto continuity is not assured.

India: The two tracks must be maintained (Kyoto AND a new treaty.) Kyoto must be strengthened for a second period.

Pakistan: We agree with Brazil, we must continue from the Bali Action Plan (Som hanterar hur Kyoto kan utvecklas vidare, se mer här.).

Venezuela: Treaty must based on Bali Action Plan and process must be transparant and include all (Inte som med danska texten alltså).

Egypt: We stress importance of two-track outcome. Currently to much focus is one of the tracks (LCA).

Palestine: One document, two tracks. Legal binding, quick support for adaptation.

I ljuset av detta är uttåget inte särskilt förvånande. Provocerande är däremot kommentarerna, där det utmålas som förhalning eller obstruktion. Det vore rätt osannolikt, eftersom det är de länderna som skulle drabbas hårdast av klimatförändringarna.

Ekot:

Den sudanesiske ordföranden har ställt en rad hinner i vägen för att kunna gå vidare med arbetet så som konferensen ordförande har föreslagit, säger Andreas Carlgren.

Maria Wetterstrand svarar i ett pressmeddelande:

– G77-länderna är i grunden är upprörda över de rika ländernas låga ambitionsnivåer, säger Maria Wetterstrand. Förhandlingarna håller på att urarta till en odemokratisk fars där rika länder försöker smita undan sitt ansvar och vältra över det på utvecklingsländer. Det är förståeligt att utvecklingsländerna reagerar.

– När G77 idag satte hårt mot hårt i förhandlingarna avfärdades de av representanter med anklagelser att ”leka procedurlekar”. Det är oerhört cyniska anklagelser. Just nu är det de som slåss för vår gemensamma framtid, säger Maria Wetterstrand.

Det ska sannerligen bli spännande att se vad som händer imorgon. COP15 skulle behöva vara mänsklighetens största stund, där vi kom samman i en långsiktig solidaritet. Nu är det upp till oss alla att se till att det blir så. Fyra dagar kvar.

Mer media: SvD 1, SvD 2, SvD 3, DN, DN2.

1 thought on “COP15 Dag 8 – Orosmolnen hopar sig”

  1. Följderna av den globala uppvärmningen på miljön, det människliga livet är svårt att få en överblick ifrån. En del av klimateffekterna kan man se redan nu men är svåra att säkerställa om nya naturfenomen beror på andra saker?
    Stigande havsnivåer, smältande glaciärer och förändrade förutsättningar för vårt jordbruk är klimateffekter som ofta nämns men också extrema väderhändelser, spridning av sjukdomar och stora kraftiga ekonomiska återverkningar.
    Jag tror att den globala uppvärmningen redan har inverkat på naturen, allt från krypande glaciärer, vår och höst anländer tidigare, samt växtsäsongerna har blivit längre. Sjöar och hav har blivit varmare också.
    Men hur långt ska man gå när det gäller politik och makt?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *