COP15 Dag 9 – Ett steg framåt i förhandlingarna, two-track kan bli möjligt

Det verkar som om G77s utmarsch igår gav inverkan. Förhandlingarna pågick till sent igårkväll, och idag presenteras ett nytt utkast, där G77s krav till viss del gås till möte.

Det kan komma att bli så att det blir två avtal, där ett går ut på att vidareutveckla Kyoto. Svante Axelsson från SNF bloggar om det här:

Annars är jag mest glad för att EU nu tycks släppa spåret om att bara ta fram ett enda avtal (det finns egentligen två spår som nu förhandlas var för sig). Det låter kanske tekniskt men är en oerhört viktig fråga. EU vill egentligen lämna kyotoavtalet som reglerar den rika världens ansvar för att stötta utvecklingsländer i sin teknikomställning. USA avskyr kyotoavtalet av delvis det skälet. Nu tycks EU och ordförandelandet Sverige gå på det förslag som Naturskyddsföreningen tillsammans med WWF förde fram på Svenska Dagbladets debattsida för några veckor sedan.

Slutsatsen är att EU satsar på att fortsätta att förhandla fram en förlängning av Kyotoavtalet (det ena spåret) och att lägga USA i ett hängavtal (det andra spåret) där det kanske går att lägga in några krav på de rika utvecklingsländerna i proportion till hur mycket de rika länderna kan betala för deras genväg till fossiloberoende. Detta är nödvändigt om vi skall komma under två grader globalt.

DN också om det här.

DN har också ett bra webklipp där Gapminder får visa historia utsläppsnivåer, vilket förklarar varför det är de historiskt rika länderna som måste gå först i klimatomställningen.

Det gäller att inte förlora hoppet. Vi måste lyfta fram varje framsteg och bygga politiskt momentum!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *