COP16 – Dags för vecka två

Uppdateringstakten här på bloggen har tyvärr varit lite dålig, men tyvärr låg jag och Lorentz i sjuksäng under större delen av helgen. Men nu är vi igång igen.

Denna vecka sätter det igång på allvar, då miljöministrar nu börja flyga in och onsdag så börjar högnivå segmentet med deltagande från stats- och regeringschefer från hela världen.

Som tidigare nämnt så är COP16 betydligt svårare att följa än COP15. Dels är tillgängligheten till förhandlingarna mycket sämre, civilsamhällets möjlighet att få vara med i rummen är sämre och bristande övrig logistik gör det svårare att hålla koll på alla bollar. Samtidigt så bestod både torsdag och fredag förra veckan och nu måndag och tisdag denna vecka nästan uteslutande av informella konsultationer där civilsamhället inte har någon formell insyn. Vi går visserligen på möten med klimatnätverket CAN varje dag och de har ögon och öron både här och där, men på det hela taget är det svårare än COP15. Samtidigt står det i UNFCCCs stadgar att civilsamhället har rätt insyn i processerna.

Vad kommer då bli de stora frågorna för denna vecka? Just nu ser ut det ut att bli finansiering och Kyoto-protokollets framtid. Snabbstartspengarna som utlovades på COP15 måste fram och nya modeller för att hämta in och hantera den långsiktiga finansieringen måste komma på plats. Här är som sagt Norges förslag på global skatt på flyg och båthandel ett bra förslag och det vore ett stort framsteg om det kunde bli verklighet. Jag är dock skeptisk till att USA accepterar det.

USA är också en stor bov när det gäller Kyotos framtid. USA ratificerade aldrig Kyotos första åtagandeperiod på 5% minskningar, så det känns rätt avlägset att de ska skriva under på en andra mer omfattande period. Speciellt sen republikanerna tog över representanthuset och nästan alla nyvalda republikaner är klimatförnekare. Nu rapporterar även att republikanerna stänger ned kommittén om klimatförändringarna.

Mot denna bakrund känns det rätt så tröstlöst att EU säger att de kan tänka sig en andra åtagandeperiod, eftersom att de villkorar det med att USA är med på jämförbara åtaganden. Det känns tyvärr inte allt för aktuellt just nu. Därför är frågan om vi kan lyckas pressa EU till att delta i en andra åtagandeperiod i Kyoto ändå. Annars är Kyoto i allt väsentligt dött, och då kommer större delen av de latinamerikanska, afrikanska och arab-staterna att hoppa av förhandlingarna. Se mer här.

För övrigt kan jag verkligen rekommendera The Guardians miljöredaktion, de är en av få redaktioner som tar Cancún på allvar och rapporterar grävande därifrån.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *