Det svänger om MP

Jag minns ett seminarium om grön säkerhetspolitik för lite drygt ett år sedan, då Gustav Fridolin och Lars Ångström gnabbades om huruvida MP skulle stödja en svensk trupp i Afganistan. Det var en intressant diskussion som slutade i att MP skulle stödja truppen, så länge vi blev försäkrade om att truppen inte skulle stödja USAs krig mot Al Quaida utan enbart jobba med återuppbyggnaden av Afganistan. Civila insatser som att skydda livsmedelstransporter och demokratiska institutioner osv. Gott så. Men sen så blev det andra bullar. USA behövde flytta trupper från Afganistan till det mer och mer kaotiska Irak, och därför så gav man USA och NATO befäl över trupperna i Afganistan. Och nu så säger äntligen MP ifrån via ett gott uttalande av Peter Eriksson:

Om USA inte förmår hålla sig till folkrättsliga regler i sitt agerande mot terrorism förlorar all utländsk närvaro sin legitimitet. Men det tycks oavsett detta i allt större omfattning vara rent praktiskt svårt att särskilja de NATO-ledda FN-insatserna från de amerikanska krigsinsatserna.

I längden är det inte möjligt att genomföra FN-uppdraget samtidigt som USA bedriver krig i Afghanistan. Miljöpartiet anser därför att en förändring är nödvändig. Den svenska regeringen bör därför kräva att USA avslutar sitt pågående krig. Om så sker är mp berett att fortsätta att stödja FN-insatsen med ökade åtgärder och resurser för den civila uppbyggnaden av Afghanistan.

Heja Peter!

2 thoughts on “Det svänger om MP”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *