Epic Vattenfail

Imorse debatterade Maria Wetterstrand mot Maud Olofssons statssekreterare Ola Alterå. En kan ju fråga sig varför ansvarig minister Maud Olofsson valde att försvara regeringens misslyckande i att styra Vattenfall.

Som Wetterstrand säger i klippet så har Vattenfall haft fria händer allt för länge, även under socialdemokratiska regeringar. Eller som Martin Ådahl skriver i sin senaste Fokus-krönika:

Vattenfall är ett av Sveriges mest välskötta statligt ägda bolag, med många högkvalificerade medarbetare som levererar vinster åt dess ägare, svenska staten. Problemet är att dessa medarbetare och denna organisation i dag saknar mål och riktning, från sin ägare och från sin ledning.

Investeringarna i fossilkraft överskuggar fullständigt de i förnybart. Att det sedan investeras lite mer grönt i Sverige, och fossilt utomlands, det har ingen betydelse alls för växthuseffekten. Vattenfall röstades på dessa grunder fram som världens främsta miljöhycklare 2009, det så kallade Greenwash Award.

Ola Alterå försöker i klippet dock få det till kolkraften införskaffades under sossarnas tid och det blivit ordning på torpet sedan borgarna tog över. Inget kunde vara längre från sanningen. Vattenfalls klimatpåverkan har nästan fördubblats sedan valet 2006.

Martin Ådahl igen:

Det värsta är Vattenfalls aggressiva uppköp av fossilkraft runt om i Europa, som nu gör att företagets samlade klimatutsläpp är nästan dubbelt så stora som Sveriges totala utsläpp.

Inte minst var köpet för svenska skattepengar av holländska Nuon, ett gas- och kolföretag med liten del vindkraft, svårt att förstå.

För både den socialdemokratiska och den moderatledda regeringen så har miljardregnet från kolkraften varit viktigare än att se till att Vattenfall är ledande i den gröna omställningen.

Utöver det så verkar kommunikationen funka lite sisådär på näringsdepartementet. Se detta från Johan Westerholm:

– Det är inte bara rimligt utan självklart att Vattenfall tar ett fullt ansvar för sin verksamhet även när det gäller kärnkraft. Man ska vara ett föredöme vad gäller samhällsansvar, säger Ola Alterå, statssekreterare på Näringsdepartementet.

Ställ sedan detta mot vad hans formelle chef, näringsministern, sade så sent som i fredags:

– Man är ansvarig för kärnkraftsolyckor i Tyskland och det är inte acceptabelt. Vi skulle inte ha godkänt ett sådant avtal om vi hade vetat det, sa Maud Olofsson i fredags.

För att rädda Vattenfall från Epic Vattenfail så behövs vad jag skrev på facebook häromdagen.

Det är dags att Vattenfail får ny VD, ny styrelse och nya ägardirektiv från en ny energiminister

Vilket jag sedan skickade pressmeddelande om.

Om några dagar är det bara tio månader kvar till maktskiftet. Nu kör vi!

1 thought on “Epic Vattenfail”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *