11 thoughts on “Gandhi, fred och rikedomar”

 1. Jag måste säga att jag är helt oförstående till budskapet och kopplingen till Gandhi. Men på den avslutande frågan skulle jag nog svara ett entydigt nej.

 2. Instämmer i att den är rätt långsökt, och man kan tycka att den framställer människor i tredje världen på ett något objektifierande sätt. Men jag ville uppmärksamma årsdagen av mordet på Gandhi, och tyckte att filmen hade några kvaliteter ändå.

  En poäng, möjligen något långsökt, är att om fler tillämpade Gandhis dialogiska ickevåldsfilosofi istället för konkurrens- och ”är du inte med mig så är du mot mig”-tänkandet – att låta empati och strävan att förstå ta överhanden över girighet och aggressivitet – så skulle världen se bättre ut. Och jag gillade sentensen som sades nånstans mitt i filmen. Tål att tänkas på.

 3. Jag vände mig mest mot att jag aldrig uppfattat Gandhis filosofi om självhushållning (vilket kan kopplas till motståndet mot konkurrens) som ett slag för fördelningspolitik, vilket den avslutande frågan antydde. I princip ansåg han att vi skulle odla vår egen mat och sy våra egna kläder. Den där videon skulle nog snarare passa bättre in på Nehrus ståndpunkter än Gandhis, även om de var allierade i självständighetsrörelsen så de för de mesta på olika sidor i politiska frågor. Jag skulle inte bara kalla kopplingen för långsökt utan kanske t.o.m. helt fel.

 4. Där har du helt klart en poäng, francophobe, även om jag inte skulle gå så långt som att säga att kopplingen är helt fel.

  En tanke: Jag skulle vilja formulera mig som så, att skillnaden mellan Gandhi och Nehru motsvarar skillnaden mellan röd och grön ideologi. Protester på det?

 5. Den politiska kompassen för grön politik har jag nog aldrig riktigt lyckats utröna. Problemet med en så pass historiskt oantastligt figur som Gandhi är lockelsen för olika rörelser att göra honom till sin, socialister, liberaler, ja t.o.m konservativa skulle kunna plocka delar av honom och säga att han var deras man.

  och en del av Gandhi skulle nog passa väldigt bra in på de gröna, just synen på självhushållning. Men inte alls av samma anledning. För Gandhi handlade självhushållning om icke konfrontation, för de gröna om att leva med naturen.

  Ska sanningen fram så tror jag att den person vars utopistiska samhällsyn passar bäst in på Gandhi som jag kan komma på är Vandana Shiva (som jag ju inte alls gillar). Det hon sviker Gandhis ideal i är snarare hennes sätt att debattera och konfrontera sina motståndare. Samt att Vandana Shiva vill använda regleringar för att uppnå sitt mål och att hennes målsättning är universell för alla, medans Gandhis samhällsbygge baserades på ett frivilligt nej till det industriella samhället.

  För mig låg Gandhis storhet i hans principfasta sätt att bemöta sina meningsmotståndare, däremot lockas jag inte allas av hans samhälle. Jag tror att det går emot människans naturliga instinkter att organisera sig och dela upp arbetsuppgifter för att nå en bättre levnadsstandard och därmed leva tryggare och längre. Det industriellasamhället tror jag är en naturlig utveckling som man absolut kan säga nej till och vända sig ifrån, men som man inte kan hindra och jag anser inte ens att det är önskvärt att förhindra.

 6. Att Nehru var en väldigt utvecklingsoptimistisk socialist råder det väl däremot ingen tvekan om. Tillskillnad från sin dotter en principfast demokrat (trots hans absurda omfamnande av Stalin) men i historiens sken så misslyckades han faktiskt totalt och han tog ett par utrikespolitiskt mycket märkliga ståndpunkter,

 7. Visst finns det en risk för att en figur som Gandhi görs anspråk på av alla de möjliga läger – och i hans faktiska tänkande och gärning finns det också, vad jag kan bedöma, något att lära för människor i flera olika läger.

  Jag håller däremot inte med dig, Francophobe, om att inte just icke-konfrontation (sättet att bemöta meningsmotståndare) passar in på grön ideologi (som uttalat ideal, sedan kanske det misslyckas i praktiken). Jag tycker tvärtom att den gör det. Fast det är kanske just min personliga bild av vad grön ideologi är för något. Vad tycker Jakop?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *