How I met Maria Ferm

Idag fyller min kära språkrörskollega och vän Maria Ferm 24 år. Jag och många andra hyllar genom att blogga hur vi träffade Maria första gången.

Grön Ungdoms Riksårsmöte (RÅM) 2007 var stundande och skulle hållas i Malmö, en plats jag tidigare knappt hade hunnit sätta min fot. Då min fäbless för golvlogi var minst sagt bristande så hade jag på förhand hört mig för om möjligheten att kunna kampera på annan plats än sovsalarna klassrummen på den gymnasieskola där RÅM 07 skulle hållas (Denna vana som fick jag avbryta senare, då språkrör sover solidariskt på klassrumsgolv som alla andra).

Initialt var mina framgångar frånvarande, jag var fortfarande rätt ny i Grön Ungdom. Jag satt visserligen i förbundsstyrelsen, men hade inte utvecklat de dära sociala nätverken ännu, speciellt inte i skåne.

Men så en dag så sa Gittan pling på det där sättet som gör en nyfiken på vad det är för nytt mail som kommit in. Och tro det eller ej, men det var en mail där Maria Ferm erbjöd sovplats.

Fantastiskt, tänkte jag. Jag hade aldrig träffat Maria tidigare, men jag läste hennes blogg, som jag raskt gick in på igen för att kolla lite på bilden.

Bilden (som jag febrilt sökt efter hela dagen, men inte lyckas finna) visar en Maria med avancerad håruppsättning skogshus-rave-style, lite som om hon hade varit med i musikvideon till Spaceman. Eller inte. Men nästan. Tillråga på det så var det ett grönt skimmer över hela bilden, vilket gav en lite läsklig alien-känsla.

Jag muttrade lite över varför alla i Grön Ungdom skulle vara så himla speciella och alternativa, och fortsatta känna mig lite utanför.

Men dagen för RÅM 07 kom och jag lyckades irra mig igenom Malmös gator och hem till Maria. Dörren öppnades och jag fick genast en chock.

Här hade jag förväntat mig ett rejvande UFO och framför mig stod denna skönhet.

5335_1210154297835_1348062137_604509_6160964_n

Var detta en syster eller samboende? Jag tittade på henne och förstod ingenting,  Vi började prata, men jag förstod ändå ingenting.

Men mellan alla gutturala läten och breda omljud så fick jag ändå en känsla av att detta faktiskt var Maria Ferm. Och det var en varm känsla. Utan att knappt uppfatta ett ord vad Maria sa, så kände jag mig otroligt välkommen i hennes hem och att det här var en person jag ville lära känna bättre.

Knappt hade jag hunnit ställa ner med min packning innan Maria medelst hoppande, pekande och viftande förklarat att jag skulle sova i sängen och hon på soffan. Jag försökte argumentera emot, men det var lönlöst.

Hon sov tydligen alltid i soffan, även när ingen sov i sängen.

DSC01064

RÅM 07 satte igång och Maria, som var RÅM-general och ansvarig för det mesta, imponerade stort. Sedan dess har vi försökt lära känna varandra bättre, men konversationen har mest bestått av att Maria försökt säga något på skånska och jag svarat ”Va?”, och ungefär där är vi fortfarande.

Eller inte.

Idag är Maria som språkrörskollega en av de viktigaste personerna i min tillvaro, även om språkrörs-relationen med närmast nödvändighet är komplicerad.

Maria är en av den gröna rörelsens absolut skickligaste politiker, med en farlig kombination av utsökt fingertoppskänsla och helt galen produktivitet.

Jag ser fram emot att äta pizza med henne ikväll, se henne bli riksdagsledamot 2010 och nån gång i framtiden säga ”Grattis till språkrörs-posten, Maria”

Andra på temat:

#howimetmariafermTomas Melin (01.24), Fredrik Frangeur (02.24), Victor Bernhardtz (03.24), Daniel Kolm (04.24), Fredrik Westerlund(05.24), Åsa Petersen (06.24), Kristin Lilieqvist (07.24), Mikaela Persson (08.24), Tomas Eriksson (9.21), Christian Valtersson (09.24), Sakine Madon(10.24), Isobel Hadley Kamptz (11.24), Yvonne Ruwaida (12.24), Hampus Algotsson (13.24), Helena Bergman (14.24), Philip Wendahl (15.24), Mattias Svensson (16.24), Rick Falkvinge (17.24).

2 thoughts on “How I met Maria Ferm”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *