Katja om vetskapens börda

Ibland känns som att det finns så många problem och orättvisor i denna värld, att man inte orkar med att kämpa mot dom alla. Att man bara stänger av för att man inte klarar av trycket. Katja har skrivit en läsvärd text om detta här.

Här är ett urklipp:

Jag tror att dagens ungdom vet för mycket. Vi vet allt. Världen får plats i vår bakficka, fast i en glasbubbla som vi kan se på och förfäras över, men som vi inte kan gå in i och ta del av, se alla de där små sakerna som gör livet till ett under även i de hemskaste av situationer. Vi känner till torkan i Etiopien och svälten i Indien, men vi känner inte människorna. Världen är inte mänsklig. Dagens ungdom tror inte på människan, för hon känner den inte. Kunskapen vi har om världen blir inte balanserad av en vid kännedom av mänskligheten.

Det leder till misstro. På många sätt var ungdomarna på sextiotalet naiva, och just därför åstadkom de saker. De hade inte all kunskap. Om man hela tiden ska ta med den bittra, stenhårda realiteten i beräkningen, kommer man till slut fram till att ingenting är lönt.

Dagens ungdom är cyniker. Vi har hela världen i våra händer och vet att det inte är någon idé. Det är för överväldigande. Det är vetenskapligt bevisat att hjärnan utvecklas långsammare än resten av kroppen och att ungdomars hjärnor blir stressade av all information vi utsätts för, helt enkelt för att hjärnan inte är färdigutvecklad. Vi kan inte hantera allt vi vet. Så vi gömmer oss bakom mobiltelefoner och modemagasin.

2 thoughts on “Katja om vetskapens börda”

  1. Fick för mig att Oscar Wilde skrev något ungefär i stil med: ”Okunnighet är som en fin frukt, rör du den så förstörs allt”.

    OBS: väldigt fritt ihågkommet.

    Man var smart redan på 1800-talet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *