Manifestation: Stoppa sexuell rensning och öppna EU:s ambassader!

Sexuell rensning pågår – hjälp oss att sätta press på svenska regeringen att agera!

I Irak pågår just nu en systematisk mordkampanj mot homosexuella män och andra personer som inte passar in i rådande normer för könsuttryck och sexualitet. De rövas bort från sina hem, torteras och dödas. Liken återfinns svårt sargade på gator och skräphögar. Sjukhusen tar emot personer lämnade att självdö av smärtor.

Samtidigt fortsätter Sverige att avvisa hbt-personer till länder och regioner där deras liv riskeras. Senast igår avvisade Sverige en ung homosexuell man till norra Irak. Flera avvisningar till olika delar av Irak är att vänta eftersom beslut redan har fattats. Detta en vecka efter att människorättsorganisationen Human Rights Watch släppt en rapport där de beskriver hur dödspatruller i Irak genomför en sexuell rensning. På senare år återfinns förutom flera fall från Irak bland annat personer från Syrien, Bangladesh, Uganda, Uzbekistan och Iran, alla exempel på länder där homosexualitet är kriminalisterat och stigmat stort.

För att sätta press på regeringen så kommer RFSL med flera på torsdag att ha en manifestation på Sergels Torg. Vi kommer att ha en installation på plats på plattan, som visualiserar den sexuella rensning som pågår.

Elisabeth Olsson Wallin kommer att vara där och fotografera installationen. Ulrika Westerberg, vice ordförande för RFSL och Jakop Dalunde, språkrör Grön Ungdom, kommer att tala.

Sverige ska inte avvisa personer till länder där de riskerar att förföljas och mördas. Det är dags att regeringen lever upp till vad de lovat. Kom och var med! Och sprid till alla dina vänner.

Tid och plats: Sergels torg, kl. 12- 13

RFSL:s KRAV TILL SVENSKA REGERINGEN

1. Stoppa! Stoppa omedelbart utvisningarna till länder som kriminaliserar samkönade sexuella relationer, eller där det sker en systematisk förföljelse av hbt-personer. Vi kräver att regeringen utfärdar ett moratorium nu.
2. Öppna ambassaderna! Sveriges regering måste agera i samband med EU-ordförandeskapet för att EU:s ambassader omedelbart öppnas upp för asylsökande hbt-personer från ovan nämnda länder.
3. Följ lagen! Sveriges regering måste ta sitt ansvar nu, och vidta de åtgärder som krävs för att långsiktigt se till så att riksdagens intention med utlänningslagen och dess skydd för asylsökande hbt-personer efterlevs. Asylsökande hbt-personer behöver skydd i praktiken, och inte bara på pappret.

FÖR MER INFORMATION

Rapport från Human Rights Watch om sexuell rensning i Irak: http://www.hrw.org/node/85050

RFSL:s hemsida – information om asylkampanjen. http://www.rfsl.se/?p=5041Bilder från manifestation kommer att finnas tillgängliga på samma plats under morgondagen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *