Mitt tal på Freedom Not Fear

Frihetsvänner!

Jag önskar att vi stod vid vägskälet Freedom Not Fear, att vi fortfarande stod vid valet mellan frihet och rädsla. Men vi har samlats här idag på Sergels Torg för att vi inte står ut med att fortsätta vandra på rädslans väg.

Av rädsla från terrorister skärps gränskontroller. Men vi frågar oss inte varför människor väljer terrorismen, vilka drivkrafter som ligger bakom.

George Bush brukade säga ”They hate us cause we’re free”, ”De hatar oss för att vi är fria”. Om det skulle stämma, så vore att införa frihetsinskränkande lagstiftning ett klockrent sätt att motverka terrorism.

Det vi istället borde syssla med är terrorinskränkande ofrihetsbekämpning. Verkligt fria människor begår inte terrorism.

Av rädsla för att skivbolagen inte längre ska kunna utnyttja både kulturskapare och konsumenter så införs bredbandsövervakande IPRED-lagar. Men vi frågar oss inte varför människor, som normalt inte skulle snatta eller råna, väljer att underkänna legitimiteten i skivbolagens affärsmodeller.

Adam Smith, John Stuart Mill och kanske speciellt Joseph Schumpeter skulle vända sig i graven om de skulle höra detta kallas den fria marknaden.

Det vi istället borde syssla med är att ge frihet åt kulturskapare och konsumenter att öppet mötas på marknadsplatser.

Av rädsla för att migranter ska komma hit, och bidrags-lata sig på soffan men samtidigt ta våra jobb, så stänger vi och övervakar Fort Europas gränser. Men vi frågar oss inte hur våra handelstullar hindrar andra länder att konkurrera på lika villkor.

Vi fullständigt ignorerar vapenexportens inverkan på krigshärdar och hur vår fossila industri driver en klimatpåverkan som i sin tur driver enorma flyktingströmmar.

Det vi istället borde syssla med är att öppna gränser och ge fri och rättvis rörlighet för både handel och migration.

Jag är engagerad i den gröna rörelsen, för jag tror att en annan värld inte bara är möjlig, utan också nödvändig.

Vi gröna vill ha en värld där politiken inte skrämmer människor till rädsla, utan ger möjlighet att utforska och ta ansvar för sin frihet.

Freedom Not Fear!

Tack!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *