Några punkter om valresultatet

Mitt i sorgen över SD vill jag försöka blicka framåt, för vi har en svår uppgift framför oss.

1: Väljarna har röstat för förändring. Samtliga allianspartier backar och statsministerns parti förlorar mer än en fjärdedel av sina riksdagsmandat. Det är en signal om att svenska folket vill ha en ny regering.

2: Miljöpartiet bildades några år före att jag föddes. I tre decennier – under hela mitt liv – har partiet strävat efter att göra skillnad på riktigt. Nu påbörjas förhandlingarna om att för första gången ingå i Sveriges regering. Det är historiskt, en dröm som går i uppfyllelse.

3: Samtidigt hade jag naturligtvis hoppats på ett högre resultat för Miljöpartiet, men får nöja mig med att gratulera FI till en stark valrörelse. Vi ska bära med oss dessa röster i riksdagen och regeringen så att de ändå räknas – trots att FI inte klarade spärren.

4: SD är nu Sveriges tredje största parti, vilket är både sorgesamt, allvarligt och oroande. Ett stort ansvar vilar nu på att alla antirasistiska partier är beredda att samarbeta för att säkra en human och öppen politik.

5: Efter en lång valrörelse är vi många som nu är utmattade. Men trots det måste vi ladda om, för vår största prövning någonsin står framför oss. Vi ska vara med och styra Sverige – på riktigt. Vi ska vara med och styra Stockholm, Göteborg och Malmö. Vi ska vara med och företräda Sverige mot omvärlden, inte minst på klimattoppmötet i Paris nästa år – en avgörande stund för mänskligheten. Det är stort.

Så ta en stund och sörj Sverigedemokraternas framfart. Men sen är det dags att kavla upp ärmarna. Vi har en värld att förändra – klimatförändringar att möta med grön omställning, ett patriarkat att möta med feminism och en rasism att möta med humanism.

Den gröna rörelsens resa har bara börjat. Detta är vårt århundrade. Du behövs för att vi ska nå målet.

En annan värld är inte bara möjlig, utan också helt nödvändig. Vi kan – och måste – bygga den tillsammans. Häng med!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *