Patrik Pettersons nya politiska blogg

Teologstudenten Patrik Petterson har nu startat en ny blogg där han uteslutande kommer blogga ”om politik, samhälle och demokrati”.

Här är ett smakprov på hans senaste post om frihandel och vattenförsörjning:

Världshandelorganisationen WTO och Världsbanken menar alltså, tillsammans med bl.a. Coca Cola, att vatten – den mest grundläggande förutsättningen för varje människas liv – är som en handelsvara vilken som helst och ska vara underställd nyliberalismens och ”frihandelns” marknadsekonomiska villkor. I åberopande av frihandelns och ”marknadens” principer är det alltså ok att ta ifrån människor det livsnödvändiga vattnet för att tjäna pengar genom att göra läskeblask av det. I alla fall om det sker borta i Indien. Skulle det vara lika ok även om det skedde här och med det vatten du och jag behöver?

Nu är ju inte allt som har med frihandel att göra illa eller dåligt. Men etiken är aldrig högre än sin lägsta punkt. Det finns således åtskilligt som behöver göras innan frihandeln kan tillskrivas det förtroende som nyliberalt orienterade förespråkare för marknadsekonomin gärna vill göra gällande. Uppenbarligen behövs något mer än luftiga ord som ”konsumentmakt”, ”marknadens krav” och ”självreglering”.

4 thoughts on “Patrik Pettersons nya politiska blogg”

  1. Riktigt dåligt skriver eftersom han bortser att tilgången till vatten var sämre i Indien för drygt 15 år sedan. Han kan ironisera och skriva saker han inte gillar mellan ”” hur mycket som helst. Han förblir lika inskränkt i sitt tankesätt för det, vi får hoppas att han håller sig till teologin.

  2. Kommentera hos honom istället, så får han försvara sig.

    Och jag är ytterst skeptisk till dina siffror. Jag har UNDPs rapport på vattenbrist här nånstans, ska slå en kik där och sedan återkomma.

  3. Det kan du vara bäst du vill, folk lever längre, spädbarnsdödligheten har minskat och undernäringen likaså. bl.a tackvare att tillgången på rent friskt vatten är bättre idag än för 30 år sedan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *