Respektera väljarna fullt ut och acceptera valresultatet

När den rasistiska apartheidregimen i Sydafrika slutligen lämnade över makten till den nyvalde presidenten Nelson Mandela 1994 sågs det som att landet fullt ut tagit steget ut och blivit en demokrati.

När den kommunistiska regimen i Östtyskland fredligt lämnade över makten till kristdemokraterna efter det första fria valet – och enda fria valet innan återföreningen – markerade det slutpunkten på en kommunistisk diktatur. En ny demokratisk stat hade uppstått.
Fredliga maktskiften är kanske inte definitionen av en demokrati, men det är en grundsten. Att klara av att skifta styre efter ett val är att respektera väljarna fullt ut. Att acceptera att alla inte tycker som du själv. Att inte hänga kvar vid makten till varje pris.
Därför är utvecklingen i USA just nu så oroande. Jag tror inte att Donald Trump kommer begå militärkupp och inte heller är hans styre i övrigt jämförbart med vare sig Apartheid eller östtyska kommunister. Men jag tror tyvärr att han är beredd att gå oerhört långt för att underkänna människors röster för att få det valresultat han vill.
Den senaste veckan har Donald Trump – utan några som helst bevis – ihärdigt hävdat att storskaligt valfusk skulle ha skett i flera delstater. Som av en händelse i just de delstater där Biden ser ut att vinna med liten marginal.
Presidenten har ständigt ifrågasatt resultatet i presidentvalet i flera delstater, men samtidigt gratulerat nyvalda senatorer som valts på samma valsedlar (i USA sker alla val på samma valsedel). Tydligen skulle det enligt presidenten ha skett storskaligt fusk högst upp på valsedeln, men inte på resten av valsedeln.
De senaste dagarna har Georgias republikanska senatorer krävt att högsta ansvariga politiker för valsystemet i delstaten avgår. Även han en republikan, men som har haft den dåliga smaken att försvara valsystemet och gå i godo för att det inte skett valfusk trots att valet inte gav det utfall han hoppades på.
Den politiskt tillsatta tjänsteman som ansvarar för att just maktskiften ska gå så smidigt som möjligt efter val har vägrat ge Biden-Harris-administrationen tillgång till information på det vis som ska ske enligt amerikansk lag.
Jag vet att de här exemplen inte är de enda. Och tyvärr antagligen inte de sista. Men jag vet att det här är en oroande utveckling. Även om jag inte är så säker på att presidenten själv plötsligt skulle ta sitt förnuft till fånga så hoppas jag att det republikanska partiets ledare och presidentens medarbetare gör det – och övertalar Donald Trump att erkänna valresultatet, respektera väljarna fullt ut och medverka i ett fredligt maktskifte.

 

Bild från Washington DC, 2016