Slutreplik om skogsavverkning på Brännpunkt

Jag och Erik Malm skriver nu slutreplik på Brännpunkt om Sverige linje om skogsavverkningen:

Centerpartiet och regeringen driver att Sveriges referensnivå ska ligga skyhögt över genomsnittsnivån för 1990-2008. Regeringen vill att nettoutsläppen inom denna sektor ska få öka med ungefär 12 miljoner ton koldioxid jämfört med genomsnittsnivån. 

Det är nästan 20 gånger mer än utsläppen från allt svenskt inrikesflyg under ett år. Den globala effekten är än mer förödande, och innebär en ökning på totalt 400 miljoner ton koldioxid. 

Centerpartiet vill alltså tillåta gigantiska utsläppsökningar, kallar vår kritik för nonsens och försöker maskera det hela med vackra ord om ett långsiktigt hållbart skogsbruk.

Självklart kan ett livskraftigt och hållbart skogsbruk gynna klimatet, men det förutsätter tydliga regler som hindrar utsläppsökningar. Med centern vid makten kommer Sverige knappast att driva på för sådana regler. Men det är väl att vänta från ett parti som står närmre skogsindustrin än miljörörelsen.

Läs mer om förslaget här och här.

2 thoughts on “Slutreplik om skogsavverkning på Brännpunkt”

  1. Hejhej, jag och några till har gjort en plugin som vi tror passar bra på politikerbloggar eftersom den uppmuntrar till diskussion bland besökarna (utan att för den skull behöva modereras). Den finns bland annat installerad på johdan.se (som du kanske känner till). Testa gärna att installera betaversionen och se vad du tycker!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *