Republik modernare än monarki

DN.se kan ni nu läsa min intervju om varför jag tror på en republik istället för en monarki.

Det är jätteroligt att kronprinsessan ska gifta sig, det är bara tråkigt att hon inte har kunnat göra det tidigare pga ett uråldrigt system som inte tillåtit henne den friheten.

Men den största anledningen till att jag är emot monarkin är för att den förhindrar ett demokratiskt val av Sveriges statschef. Svenska folket ska få bestämma vem de vill ha som deras statschef, för då kan vi också försäkra oss om att arbetet sker på våra villkor.

Republikanerna har kritiserats för att inte ha något konkret förslag på hur statschefsposten borde se ut.

Ert mål är att avskaffa monarkin. Hur ska ni nå dit?

– Vi prövar lite olika modeller. Dels försöker vi prata om hur odemokratiskt det är att ge bort så här mycket pengar till några som inte vet vad de gör med pengarna. Dels pratar vi om det faktum att vi låter någon representera staten utan att vi kan utöva inflytande över hur det görs. Den här personen öppnar riksmötet och håller tal. Ofta är det harmlösa tal, men ändå politiska. Vi tycker att funktionen borde väljas.

– En annan tanke är att inrätta valkungadöme. Om Victoria är så populär kan vi ha kvar funktionen, men med allmänna val. Så var det i Sverige för bara några hundra år sedan.

Så för all del, fira bröllopet på lördag, det ska jag göra på Love Republic festen. Men glöm inte att tänka till omkring kungafamiljens roll i Sverige och om du hellre skulle vilja få din röst hörd när det gäller vem som representerar vårt land.

Vill ni veta mer om Republikanska Föreningen så kan ni kolla på hemsidan.

2 thoughts on “Republik modernare än monarki”

  1. hej, gött att du är aktiv i republik frågan! Driver miljöpartiet frågan om övergång till republik i riksdagen?
    mvh petter

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *