Välkomna, alla liberaler

Igår skrev jag och Anders Schröder på Newsmill.se om att Folkpartiet tar större och större kliv ifrån liberalismen efter varje dag som går.

Folkpartiet kallar sig själva liberala, men vad innebär det egentligen att vara just liberal?

Liberalism handlar ytterst om alla människors rättigheter, och lika möjlighet att förverkliga sig själva. Män och kvinnor, utlänningar och svenskar, hetero eller homo, alla ska ha samma rättigheter. Därför är det logiskt att liberaler historiskt har varit förkämpar för många utsatta grupper.

Låter det som Folkpartiet idag? De vill införa språktest för invandrare, burkaförbud i skolan, och en särksilt ”låglönesektor” för utlandsfödda. Istället för att hjälpa dem som behöver det mest så sparkar de snarare på dem som ligger.

Folkpartiet har blivit precis det som liberaler i alla tider kämpat emot – ett populistiskt parti som försöker vinna sympatier på människors rädsla för det okända. Ett parti som för fram enkla lösningar på komplexa problem. Ett parti som skuldbelägger den enskilde individen istället för att tala om samhällets ansvar.

Men i Miljöpartiet står vi upp för liberala värden.

Vi gröna tänker kämpa för öppna gränser, för ökat elevinflytande, mot diskriminering. Vi tänker ta strid mot populister som pekar ut invandrarna, eleverna eller några andra som problemet när det i själva verket är politiken som misslyckats. Det ger kanske inga kortsiktiga vinster i opinionen. Men det är liberalt.

Tycker du det låter bra? Rösta på Miljöpariet 19 september.

Här kan du läsa om en föredetta Folkpartist som hellre lägger sin röst på Miljöpartiet för just dessa anledningar.

2 thoughts on “Välkomna, alla liberaler”

  1. Är man liberal och inte nöjd med Folkpartiet, gör man nog snarare rätt att vända sig till Liberala partiet. Det är ett riktigt liberalt parti som står upp för den klassiska liberalismen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *