Ny rapport om det tyska valet: ”Den gröna vågen uppåt”

 

Den tyska valrörelsen har varit en bergochdalbana av historiska proportioner. Die Grünen har till och från varit Tysklands största parti i opinionen. Även om deras popularitet danat en aning nu lär valresultatet, baserat opinionssiffrorna i dagsläget, innebära att partiet dubblar sitt väljarstöd och sannolikt tar plats i regeringen. 

I veckan har jag lanserat en rapport om det stundande tyska valet med fokus på Die Grünens utveckling och framgång. Rapporten är framtagen tillsammans med Simon Källman som tidigare forskat om nichepartier vid Göteborgs Universitet och idag arbetar i Sveriges Riksdag. Vi frågar oss: Varför går det egentligen så bra för de tyska gröna, medans Miljöpartiet i Sverige står och stampar kring fyra procent?

De gröna i Tyskland har, istället för att som Miljöpartiet ständigt fastna i en politisk dragkamp mellan vänster och liberala, miljörörelsen och industrin, lyckats hitta en balans. Die Grünen attrahera en allt bredare väljarskara – från fackföreningsrävar till småföretagare och har dessutom lyckats få med sig klimatrörelsen med Luisa Neubauer i spetsen.

Det har aldrig varit mer relevant att titta närmare på de tyska gröna. Deras framgång synliggör de luckor som uppstått under ett och ett halvt decennium av Merkel. När hon nu avgår dras den filt av trygghet som hon lindat in hela land i undan och blir det uppenbart att väljare som vill se en grön och progressiv framtid för Tyskland har mest att hämta hos vårt systerparti.

När tyskarna går till valurnorna på söndag kommer resultatet av deras röster inte bara vända blad i det tyska historieböckerna men också rita om den politiska kartan i Europa. De gröna har goda chanser att bli del EU:s mäktigaste regering, därför blir lärdomar från de tyska gröna relevanta långt utanför landets egna gränser. Jag är mycket glad över att presentera denna rapport, som kan bidra till att fördjupa förståelsen kring det tyska partilandskapet och Dir Grünen i synnerhet.

Här kan du läsa hela rapporten.