Om regeringsplanet

Huvudstationeringsort för regeringsplanet är Bromma Flygplats. Det innebär att när det bokas en resa för ett statsråd så är utgångspunkten att resan sker från Bromma, oavsett var planet råkar befinna sig innan dess. Logistiken för detta sköts helt och hållet av Försvarsmakten, utan operativ inblandning av regeringskansliet.

Varken statsrådet eller dennes medarbetare blir informerade kring om planet redan befinner sig på Bromma eller om det flyger dit inför avresa.

Självklart har inte Gustav Fridolin begärt att regeringsplanet ska mellanlanda på Bromma. Eftersom han hade fått info om att han skulle infinna sig på Bromma flygplats en viss tid för avgång så tog han för givet att det var där planet befann sig. Det är helt orimligt att det skulle ligga på statsrådets eller dennes stab att själva höra av sig och fråga för att säkerställa att planet inte stått någon annan stans innan.

Hade det funnits rutiner som informerat Fridolins stab om att planet inte var på Bromma utan Arlanda istället så hade man ju självfallet föredragit att avresa från Arlanda.

Rutinerna för statsflyget är inte nya, utan ärvdes från regeringen Reinfeldt. Och visst, jag kan förstå att man tycker vi borde ifrågasatt dessa rutiner tidigare – men jag kände ärligt talat inte till att rutinerna fick dessa konsekvenser, alltså att försvarsmakten inte meddelar regeringskansliet om att planet står på Arlanda och då frågar om man kan tänka sig att åka via Arlanda istället. Ett sånt förfarande vore mer rimligt. Därför ser Regeringskansliet och Försvarsmakten nu över dessa rutiner

Regeringen anser att rutiner kring flyget ska ta största möjliga hänsyn till ekonomi, klimat och miljö. Gott så.

Uppdaterat:
Fridolin svarar på frågor i Aftonbladet och Expressen.

Från SVT:

Försvarsmakten har två affärsjetplan av fabrikatet Gulfstream som brukar användas av regeringen, hovet och den högsta militärledningen. Det ena är stationerat på Bromma flygplats och det andra, något större planet, har sin bas på Arlanda.

– Flygningen den 11 december var bokad från Bromma flygplats, men eftersom Brommaplanet var på service fick det andra planet flyga dit från Arlanda och hämta ministrarna, säger Henrik Gebhart, informationschef på Skaraborgs flygflottilj som regeringsplanen tillhör.

1 thought on “Om regeringsplanet”

  1. ”Ett sånt förförande vore mer rimligt.”

    Jag antar att det ska vara ”förfarande”, men det där ger mycket roligare associationer. =)

    Tom Cruise-pilot med solglasögon: Hey baby, vad tror du om att flyga från Arlanda istället för en liten skitflygplats som Bromma?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *