Sälj SAS!

SAS presenterar i dag ett katastrofalt resultat och flera röster höjs om att staten bör sälja sina aktier i företaget.

Miljöpartiet de Gröna har länge förespråkat försäljning och idag skriver Karin Svensson Smith en ytterst välargumenterad debattartikel på Svds Brännpunkt med två huvudargument:

Våra skäl till detta rör dock vad vi gröna uppfattar som grundläggande rödgröna principer för när staten bör, och inte bör, äga företag.

Den ekonomiska utvecklingen i ett land är alltid ett samspel mellan tre sektorer: näringsliv, hushåll och den offentliga sektorn, där var och en har sin givna roll. Det finns en skillnad i syn på exakt var gränserna mellan rollerna går, men huvudregeln bör nog vara att staten inte utan goda skäl bör äga bolag i konkurrensutsatta branscher. Skälet är givetvis att skattebetalarnas pengar generellt sett inte ska gå till att subventionera verksamheter som konkurrerar på en marknad, eftersom det riskerar att snedvrida konkurrensen.

Och det andra:

Vi står inför en omvandlig av transportsektorn där oljepriset står inför en press uppåt, antingen till följd av brist, eller till följd av politiskt beslutade ekonomiska styrmedel.

Detta kommer att få till följd att fördelningen mellan olika transportslag förskjuts, från energikrävande transporter som personbilar och flyg och mot kollektiva och energisnåla transportslag, som tåg, buss, tunnelbana och spårvagn.

Enbart av detta skäl är flyget strategiskt ointressant att binda kapital i, och ta ett ekonomiskt ansvar för, medan spårtrafik är strategiskt mer intressant.

Karin kommenterar också i TV4, men det verkar inte gå att embedda klippet i blogginlägget. Se det här.

Expressens ledarsida skriver följande:

Flygbolag tillhör definitivt inte välfärdens kärna och det statliga skandinaviska delägarskapet utgör en orsak till de problem SAS brottats med under många år. Ständiga landskamper där nationella intressen satts före företagets bästa har sänkt bolagets konkurrenskraft.

På twitter är vår gröna ledamot i näringsutskottet Per Bolund ”trött på regeringen som fortsätter kasta skattepengar till SAS. Om de hade sålt när mp föreslog det hade vi sparat många miljarder!”

Neos chefsredaktör Mattias Svensson twittrar ”Varför är miljöpartiet före Alliansen i kravet att sälja ett statligt flygbolag?”

Liberalernas liberal Johan Norberg skriver:

Uppiggande! Miljöpartiet flirtar friskt med oss cappuccinoliberaler genom att protestera mot att staten pumpar in skattebetalarnas pengar i förlustbringande flygindustri. Men vad ska vi rösta på som inte heller vill att staten pumpar in skattebetalarnas pengar i förlustbringande bilindustri?

Jag förstår tyvärr Johan oro, är själv inte nöjd med partiets uttalande som hintar om stöd till bilindustrin. Därför skrev jag och Grön Ungdoms förbundsstyrelse en motion till partiets kongress om att klargöra  just detta, och jag hoppas den vinner bifall på kongressen.

Grön Ungdom Gotlands språkrör Joakim Sjögren skriver:

Det är oansvarigt av staten att använda skattebetalarnas pengar för att försöka rädda ett företag utan framtid istället för att satsa på tex järnväg och andra tekniker för framtiden. Att Centern skulle vara ett grönt parti som vill satsa på miljön är ett stort skämt. Den verkliga färgen är BLÅ, blåare än SAS-loggan.

Mer media:

Svd 1 och 2, E 24, DN 1 2 och 3

4 thoughts on “Sälj SAS!”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *