Vad gör egentligen Weidmo Uvell?

Rebecca Weidmo Uvell skrev i fredags ett blogginlägg om Mehmet Kaplan, bostads- och stadsutvecklingsminister med ansvar för it-frågor.

Weidmo Uvell har begärt ut resehandlingar från Näringsdepartementet. Hon är upprörd över att han gjort tre utlandsresor under sin tid som minister, men framför allt har hon hängt upp sig vid att han är född i Turkiet och inte kom till Sverige förrän han var ett år gammal. På något vis är detta grund för att misstänkliggöra alla kontakter som Mehmet Kaplan har med Turkiet.

På lördagsmorgonen fick Rebecca Weidmo Uvell ett svar från en medarbetare i Kaplans stab, som punkt för punkt gick igenom anklagelserna i bloggen och förklarade varför detta var relevanta resor för Mehmet Kaplan. Även några sakfel påpekades.

Hur reagerar Weidmo Uvell? Blir hon nöjd över att hennes frågetecken rätats ut? Uppdaterar hon bloggen och ursäktar sina tidigare faktafel?

Nej, hon skickar två mejlsvar. Först ett där hon hotar att JO-anmäla om hon inte får ”samtliga dokument” mejlade till sig. Dokument som hon redan har fått och som för övrigt inte lämnas ut av Kaplans politiska stab utan av den opolitiska registratorn på departementet. Därefter skickar hon ytterligare ett mejl där hon säger att om Mehmet Kaplans stab vill kommentera innehållet så får de skicka ut ett pressmeddelande. Just där blir det oerhört tydlig att Weidmo Uvell inte är ute efter att klargöra hur det ligger till, utan bara vill misstänkliggöra när utrymme för misstolkningar finns.

Uvell tycker till exempel att det verkar fuffens att Mehmet Kaplan, minister med ansvar för it-frågor, åkt till Bryssel på ministerrådsmöte om it-frågor. På ministerrådet förhandlades framtida europeisk lagstiftning gällande bl a nätneutralitet och roamingavgifter (länk
). Om inte ansvarig minister ska göra detta, vem tycker Rebecca Weidmo Uvell ska göra det istället?

Till och med en mellanlandning i Istanbul på väg till Sveriges största exportfrämjande insats i Asien 2014, där Mehmet Kaplan är regeringens representant, blir ett tecken på att någonting är skumt. Weidmo Uvell försöker antyda att mellanlandningen i Istanbul är ett sätt att dölja att Mehmet Kaplan egentligen flög från Turkiet och inte från Sverige.

Nu flög Mehmet Kaplan från Arlanda, vilket framgår tydligt av biljetten. Men om han tagit ett flyg från Turkiet på en måndag, varför hade det varit ett problem? Om han hade varit i Turkiet under helgen hade det antagligen varit bättre för både statskassan och miljön om han flugit direkt därifrån.

Hur var det med JO-anmälan som Weido Uvell hotade med då? Mörkar departementet något? Nej, som jag förstått fick hon alla de dokument som då fanns gällande utgifter kopplade till resorna. Att vissa uppgifter maskerades är fullt normalt och beror på att de omfattas av sekretess, till exempel en del adresser vilket kan antas vara av säkerhetsskäl. När man får ut uppgifter från en myndighet får man också information om hur man kan begära överprövning av beskedet ifall man är missnöjd. Det verkar inte som att hon gjort det. Istället rasar hon i ett blogginlägg fullt av osakliga och felaktiga uppgifter.

Den relevanta frågan här borde inte vara ”Vad gör Mehmet Kaplan?” utan snarare ”Vad gör egentligen Rebecca Weidmo Uvell?”.

7 thoughts on “Vad gör egentligen Weidmo Uvell?”

 1. Tack! Bra och nyanserat bemötande av ett av de mest egendomliga och tramsiga inläggen jag läst på internet i år..

 2. Men snälla. Inget tar väl internettrollet Rebecca på allvar längre. Släpp det bara. Hon är en rättshaverist och tillika en stor pajas.

 3. Wikipedia om ”Weidmo Uvell”

  Markus Uvell[redigera | redigera wikitext]
  Karl Olof Marcus Uvell, född 24 augusti 1971, är en svensk författare och opinionsbildare.

  Uvell är sedan den 1 oktober 2010 vd för Stiftelsen Fritt Näringsliv/Timbro.[1] Uppvuxen på Mariehem i Umeå. Tidigare senior partner vid Kreab, vd för opinionsmätningsföretaget Demoskop, opinionsanalyschef vid Svenskt Näringsliv och grundare av och vd för omvärldsanalysföretaget United Minds.[2]

  Uvell sitter i styrelsen för Skattebetalarnas förening och satt tidigare i styrelsen för Centrum för rättvisa.[3][4] 1994 satt Uvell i Fria Moderata Studentförbundets presidium och har varit redaktör för förbundets tidskrift Svensk Linje han har även varit aktiv i MUF och moderaterna i Västerbotten.[5][6]

  Uvell är författare till böckerna Rebeller (Timbro, 1999) och Folkhemspopulismen (Timbro, 2010).[7] Har tillsammans med Janerik Larsson skrivit boken Den goda politiken (Timbro, 1995).[7]

  Han är gift med Rebecca Weidmo Uvell. 😉

 4. Intressant,
  du skriver ”att medarbetare i Kaplans stab, som punkt för punkt gick igenom anklagelserna i bloggen och förklarade varför detta var relevanta resor för Mehmet Kaplan. Även några sakfel påpekades”

  Kan vi läsare inte få ta del av dessa sakfel och dessa punkter. Det skulle öka på din trovärdighet markant. Dessutom skulle ju hon Uvell falla som en kägla om detta verkligen stämmer. Publicera tack

 5. Ser så många som på fullt allvar delar Uvells ”gräv” att jag tyvärr får säga att det är nödvändigt att bemöta det.
  Som folkpartist vill jag bara krama skämskudden när jag ser blåare Alliansvänner upprört dela hennes bloggar och instämma i hennes konspirationsteorier. Inte bara om Kaplan, utan om så bisarSer så många som på fullt allvar delar Uvells ”gräv” att jag tyvärr får säga att det är nödvändigt att bemöta det.
  Som folkpartist vill jag bara krama skämskudden när jag ser blåare Alliansvänner upprört dela hennes bloggar och instämma i hennes konspirationsteorier. Inte bara om Kaplan, utan också om så självklara saker som att LO äger svenska grenen av Fairtrade.
  Eftersom förmågan till källkritik och över huvud taget sunt förnuft verkar sorgligt eftersatt i dagens politiska klimat så behöver trollen exponeras.

 6. Ser så många som på fullt allvar delar Uvells ”gräv” att jag tyvärr får säga att det är nödvändigt att bemöta det.
  Som folkpartist vill jag bara krama skämskudden när jag ser blåare Alliansvänner upprört dela hennes bloggar och instämma i hennes konspirationsteorier. Inte bara om Kaplan, utan också om så självklara saker som att LO äger svenska grenen av Fairtrade.

  Eftersom förmågan till källkritik och över huvud taget sunt förnuft verkar sorgligt eftersatt i dagens politiska klimat så behöver trollen exponeras.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *