Ny rapport visar att det går dåligt för kärnkraften

För ungefär en månad sedan släpptes World Nuclear Industry Status Report för 2017. World Nuclear Report utvärderar årligen situationen för kärnkraften. Det är ett bra initiativ som vi i gröna gruppen i EU-parlamentet tycker är viktigt. Därför har bland annat jag varit med och finansierat rapporten.

Rapporten finns i sin helhet här: https://www.worldnuclearreport.org/ och i samband med att den släpptes rapporterade bland annat Ekot om “Tuffa tider för kärnkraften”: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6777209

För oss som länge kämpat emot kärnkraft och för hundra procent förnybar energi finns det mycket intressant att hämta i rapporten. Det jag tycker är särskilt intressant är att:

  • Utbyggnaden av kärnkraft minskar i världen för fjärde året i rad
  • Stängningen av bland annat Oskarshamn 1 uppmärksammas och bidrar till den global nedåtgående trenden för kärnkraften
  • 37 av de 53 pågående byggnationerna av reaktorer världen över är försenade. Flera har hållit på att byggas i mer än tio år, varav tre i mer än 30.
  • Den försämrade lönsamheten för kärnkraften är inte ett isolerat svenskt fenomen, utan ser likadant ut världen över.
  • Den förnybara energin växer mycket snabbare än kärnkraften. Globalt sett under 2016 ökade vind med 16 %, sol med 30 % och kärnkraften med 1,4 %. Inte överraskande är också den förnybara elen billigare.

WNSR är World Nuclear Industry Status report är en årligt återkommande rapport initierad av Mycle Schneider som är en internationell energianalytiker. Mycle är också Talesperson för the International  Energy Advisory Council (www.IEAC.info). Syftet med rapporten är att följa utvecklingen för  kärnkraften.